Sveriges motståndare i VM: Tyskland

2018-06-17 09:00
Sveriges motståndare i VM: Tyskland

Förväntningarna på Sveriges fotbollsherrar är skyhöga efter det sagolika kvalspelet där man besegrade stornationen Italien. Men dessa förväntningar kan mycket väl förvandlas till grus redan i den andra matchen i VM när de blågula hjältarna ställs mot regerande världsmästarna Tyskland. Det är på många sätt en riktig nagelbitare som väntar i den före detta OS-staden Sotji lördagen den 23 juni klockan 20.00 (svensk tid) när domaren blåser igång matchen mellan Sverige och Tyskland.

Här gäller det verkligen att förbundskapten Janne Andersson och hans mannar har full koll på hur bollen ska spelas för att det snudd på omöjliga ska ske, nämligen att Tyskland ska besegras. Men optimismen i spelartruppen spirar och det egna självförtroendet är på topp efter kvalspelet. Det brukar inte vara slut förrän den feta damen sjunger, för att försvenska ett amerikanskt talesätt. Låt oss ta en lite närmare titt på tyskarnas framfart i VM.

Tyskland är som sagt regerande världsmästare och dessutom en av de allra starkaste fotbollsnationerna någonsin. Fyra VM-guld och tre EM-guld talar sitt tydliga språk. Man har även spelat ytterligare fyra VM-finaler och tre EM-finaler. 2017 vann man även Fifa Confederations Cup, vilket ytterligare stärkte Tysklands position som en ledande fotbollsnation. Hemma i Tyskland brukar man kalla sitt kära fotbollslandslag för Die Mannschaft, vilket betyder manskapet på svenska.

Laget har radat upp en lång rad verkliga storspelare genom åren. Ur detta minst sagt grandiosa galleri kan vi plocka en handfull exempel, såsom Franz Beckenbauer, Bastian Schweinsteiger och Miroslav Klose. Lothar Matthäus, som tillhörde det tyska landslaget mellan åren 1980 till 2000, är den som har spelat flest matcher. 150 landslagsmatcher blev det totalt sett för Matthäus. Miroslav Klose är den som har pytsat in flest antal landslagsmål, med sina 71 strutar.

Gamla anor

Fotbollen har en både lång och stolt historia i Tyskland, med gamla anor som sträcker sig ända tillbaka till 1800-talet. Den tyska fotbollshistorien tog sin början redan 1874 och fortsatte sedan att utvecklas i städer som Berlin och Karlsruhe. Från allra första början ansågs fotbollen dock vara något av en utböling och fullständigt "otysk". För de allra flesta tyskar var det gymnastik som gällde istället.

Men skam den som ger sig. Antalet tyska fotbollsälskare växte så sakteliga och vid förra sekelskiftet var det så äntligen dags att starta det tyska fotbollsförbundet. Den första landskampen spelades mot grannlandet Schweiz 2008. Det blev dock förlust och om man ska vara ärlig så uteblev de verkliga framgångarna inledningsvis för det tyska landslaget i fotboll.

Inte blev det bättre av att första världskriget bröt ut 1914, vilket satte käppar i hjulet för vidare fotbollslandskamper och när det äntligen blev fred 1918 fick inte Tyskland, som förlorade kriget, inte längre vara med och leka med de stora barnen. Denna avstängning var dock bara temporär och snart var Tyskland tillbaka i fotbollens finrum igen. På 30-talet hade fotbollen blivit något av en nationalsport i Tyskland och var omåttligt poppis.

När VM spelades i Italien 1934 knep Tyskland en bronsmedalj, vilket var landets första medalj i ett VM. Nazitiden kom dock att bli en svår prövning för tysk fotboll som blev av med många viktiga spelare när de tvingades ut i det pågående andra världskriget. Trots brinnande krig fortsatte Tyskland att spela landskamper fram till 1942, men enbart mot ockuperade länder eller länder som var vänligt inställda till Hitlerregimen. Ett av de länder som Tyskland spelade mot under krigsåren var Sverige.

Efterkrigstiden

Andra världskriget tog slut 1945 men det skulle dröja ytterligare fem år innan Tyskland, som alltså återigen hade förlorat ett världskrig, tilläts spela internationell fotboll igen. Förutsättningarna för tysk fotboll var dock radikalt annorlunda än innan kriget. Landet hade nämligen delats i en västlig och östlig halva. Västtyskland mötte Schweiz i en landskamp 1950, som man vann med 1–0. Östtyskland gav sig in i leken två år senare. 1954 vann Västtyskland fotbolls-VM genom att besegra Ungern med 3–2 i en finalmatch som har gått till historien som "Undret i Bern".

Fyra år senare gick VM av stapeln i Sverige och Västtyskland förlorade med 1–3 mot värdlandet i semifinalen. Mästerskapet slutade med att Sverige tog silver medan Västtyskland slutade på en fjärde plats efter förlust i matchen om bronset mot Frankrike.

Vägen mot toppen

Åren har rullat på sedan dess. Öst- och Västtyskland enades igen efter Berlinmurens fall 1989 och det numera återförenade Tyskland har som sagt utvecklats till en av de absolut starkaste fotbollsnationerna i hela världen. Vägen till den absoluta toppen har dock inte varit spikrak. Långt därifrån. Die Mannschaft har flera gånger skakats av interna ledarskapsproblem och på grund av detta åkt på förnedrande nederlag.

2014 knep tyskarna sin senaste viktoria i fotbolls-VM i Brasilien. Sensationen var ett faktum när Tyskland vann semifinalen mot värdnationen med hela 7–1. I finalen mötte man ett formstarkt Argentina som man vann med 1–0 på övertid. Därmed var det fjärde tyska VM-guldet bärgat.

Här hittar du bästa oddsen i matchen Sverige-Tyskland.

Om du vill jämföra odds på andra matcher i VM kan du använda vår oddsjämförelse


Här är resterande delar om våra motståndare:

<a href="http://www.odds.nu/post/sveriges-mostandare-i-vm-sydkorea">Del 1: Sydkorea</a>

<a href="http://www.odds.nu/post/sveriges-mostandare-i-vm-mexico">Del 2: Mexico</a>