Sveriges motståndare i VM: Sydkorea

2018-01-30 10:00
Sveriges motståndare i VM: Sydkorea

Efter att ha gjort det ingen egentligen trodde var möjligt, att detronisera Italien genom två makalösa bragdmatcher, kvalificerade sig det svenska herrlandslaget i fotboll till VM som går av stapeln i Ryssland. Världsmästerskapet i fotboll drar igång torsdag den 14 juni och avslutas söndag den 15 juli. Den stora frågan som många fotbollsälskare ställer sig nu är om vi kanske kan få uppleva en repris från den stekheta sommaren 1994 då våra blågula fotbollsherrar grävde brons i USA. Kan den urstarka formen från kvalspelet räcka hela vägen till en medalj i någon av de ädla valörerna? Svaren på de funderingarna får vi först när hela den härliga fotbollsfesten är över i mitten av juli.

Sveriges motståndare i grupp F är trion Sydkorea, Mexico samt regerande världsmästarna Tyskland. En ganska tuff grupp för de blågula fotbollshjältarna, med andra ord. Låt oss ta en lite närmare titt på de tre motståndarna som Sverige måste ta sig förbi i jakten på en eventuell åttondelsfinal.

Klockan 14.00 (svensk tid) den 18 juni spelar Sverige sin allra första match i VM, då man möter Sydkorea i Nizjnij Novgorod. Det är ingen motståndare som svenskarna ska ta alltför lätt på. Sydkorea är de facto sedan slutet av 1980-talet en av de allra vassaste fotbollsnationerna i Asien och har inte missat ett VM eller OS sedan dess.

Tuff start

Desto sämre gick det i det initiala skedet av Sydkoreas karriär som internationell fotbollsnation. 1948 spelade man sin allra första landskamp, under pågående OS i London. Första matchen gick väl ganska hyfsat, då de sydkoreanska herrarna besegrade Mexico med 5–3. Men redan tre dagar senare kom en riktig kalldusch då laget åkte på storstryk av Sverige och förlorade med hela 0–12. Sydkorea har dock lyckat med bedriften att också vinna tvåsiffrigt. Den största skalpen kom i kvalspelet 2003 då man vann en riktig skrällseger mot Nepal med 16–0.

Sydkorea gjorde sitt inträde i VM 1954 och gick på pumpen direkt i den första matchen mot Ungern, som man förlorade med 0–9. Inte gick det bättre i den nästföljande matchen, där Turkiet stod för motståndet. Laget nollades igen och åkte på stryk med 0–7. Därmed var sagan all för Sydkorea som åkte ur VM.

Det skulle därefter dröja 32 år innan nationen var tillbaka i VM-sammanhang igen. 1986, när VM spelades i Mexico, var man redo igen. Argentina (som vann fotbolls-VM det året) samt Italien och Bulgarien stod för motståndet i grupp A. I första matchen mötte laget en glödhet Maradona och hans Argentina. Laget lyckades skriva sydkoreansk fotbollshistoria genom att pricka nätet med nationens allra första mål i ett VM. Argentina visade dock ingen som helst nåd och vann matchen med 3–1.

Nästa match var mot Bulgarien. Det blev oavgjort, 1–1. Resultatet innebar ännu en viktig milstolpe för Sydkorea som fotbollsnation i och med att man därmed hade tagit sin första poäng någonsin i ett VM. Därefter väntade Italien. Det blev en match som böljade fram och tillbaka. Sydkorea lyckades sätta ordentlig press på italienarna, som dock vann mycket knappt med 3–2. Det innebar tack och adjö för Sydkoreas del i fotbolls-VM 1986.

Fotbolls-VM 2002

Sedan dess har landet mer eller mindre abonnerat på en plats i VM. Som allra bäst gick det 2002, när Sydkorea delade värdskapet för VM med Japan. Det var för övrigt första gången som fotbolls-VM spelades i två separata länder. Sydkorea spelade i grupp D med Polen, Portugal och USA som motståndare. Det sydkoreanska jublet visste inga gränser när laget vann sin första match mot Polen med 2–0 och därmed skrev historia ännu en gång genom att vinna sin allra första match i ett VM-slutspel någonsin. Men laget skulle skörda fler framgångar än så i detta för Sydkorea så historiska VM.

Oavgjort med 1–1 mot USA och en verklig skrällseger mot Portugal med 1–0 innebar ett avancemang till åttondelsfinalen. Målskillnaden i gruppspelet blev 4–1. I åttondelsfinalen besegrade man Italien med 2–1. I nästa match mötte man Spanien. Det stod 0–0 efter full tid vilket innebar straffläggning som Sydkorea vann med 5–3.

I semifinalen blev det dock tvärnit mot Tyskland som vann med 1–0. I bronsmatchen förlorade Sydkorea mot Turkiet med 2–3. Det blev en fjärdeplats för Sydkorea som ännu en gång skrev fotbollshistoria genom att bli det första landet i Asien som nådde en semifinal i fotbolls-VM.

Mot nya segrar

2006 åkte Sydkorea ur VM redan i gruppspelet. Det gick dock lite bättre 2010, när Sydafrika stod som värd för VM. Man gick vidare tillsammans med Argentina. I åttondelsfinalen mötte laget Uruguay som dock blev för svåra för Sydkorea som förlorade med 1–2.

När VM arrangerades i Brasilien 2014 blev det respass ur turneringen direkt för Sydkorea som spelade 1–1 mot Ryssland, förlorade med 2–4 mot Algeriet och med 0–1 mot Belgien.

Nu är det alltså dags igen när Sydkorea möter Sverige i sin första match i fotbolls-VM 2018.

Här hittar du de bästa oddsen på Sverige-Sydkorea

Om du vill jämföra odds på andra matcher i VM kan du använda vår oddsjämförelse


Här är resterande delar om våra motståndare:

<a href="http://www.odds.nu/post/sveriges-mostandare-i-vm-mexico">Del 2: Mexico</a>

<a href="http://www.odds.nu/post/sveriges-mostandare-i-vm-tyskland">Del 3: Tyskland</a>