Sveriges motståndare i VM: Mexico

2018-06-18 09:00
Sveriges motståndare i VM: Mexico

Sverige är klart för spel i fotbolls-VM. Våra blågula fotbollshjältar tog sig hela vägen till den fantastiska festen i sommar i Ryssland genom att gör det ingen trodde att laget skulle mäkta med, nämligen att besegra självaste Italien i två matcher. Det har gått hela tolv år sedan ett svenskt landslag deltog i ett världsmästerskap i fotboll senast. Då, 2006 i Tyskland, kom vi tvåa i gruppspelet men åkte på stryk med 2–0 av tyskarna i åttondelsfinalen.

Men nu är det alltså dags igen. Äntligen, som Gert Fylking skulle ha ropat. I det inledande gruppspelet i VM kommer Sverige att ställas mot de regerande världsmästarna Tyskland, Sydkorea och Mexiko. Det är tre livsfarliga motståndare så det gäller verkligen för förbundskapten Janne Andersson och hans mannar att veta hur bollen ska spelas för att kunna överleva denna tuffa grupp. Det har blivit dags att ta oss en titt på det sista laget i gruppen: Mexiko. Häng på nu så drar vi iväg över Atlanten.

El Tricolor

Mexikos herrlandslag i fotboll brukar kallas för El Tricolor, vilket är spanska för "Tre färger" och som naturligtvis åsyftar landets egen trikolor; den gröna, vita och röda flaggan med statsvapnet i mitten. Sverige har mött Mexiko en gång tidigare i VM-sammanhang, 1958 då Sverige vann med 3–0.

Totalt sett har Sverige och Mexiko spelat nio landskamper mot varandra. De blågula har vunnit fyra av dessa matcher, tre har slutat oavgjort och Mexiko har vunnit två. När det handlar om målskillnad så leder Sverige med åtta mot fem. Men detta betyder inte för ett ögonblick att vi på något sätt ska underskatta mexikanarna. Gör vi det så kan matchen sluta i en ren katastrof för svensk del. "Keep your friends close but your enemies closer", som Don Vito Corleone säger i Gudfaderntrilogin.

Likt de flesta andra länder i Central- och Sydamerika är fotboll mer eller mindre att betrakta som en religion i Mexiko. För många barn och ungdomar är fotbollen drömmen om en väg ut ur fattigdom och elände. Mexiko har visserligen som bäst bara tagit sig till kvartsfinal i VM vid två tillfällen, 1970 och 1986. Båda gångerna blev det förlust och båda turneringarna spelades på hemmaplan i Mexiko.

Sven-Göran Eriksson

Det finns dock en ganska klar koppling mellan Sverige och Mexiko när det handlar om fotboll på internationell nivå. Vår alldeles egen Sven-Göran "Svennis" Eriksson har nämligen – hör och häpna – varit förbundskapten för det mexikanska herrlandslaget i fotboll. Jodå, det är faktiskt sant. Eriksson fick jobbet att leda El Tricolor mot högre höjder 2008 och efterträdde därmed Jesus Ramirez.

Om man ska vara riktigt ärlig så gick det väl inget vidare med Svennis som kapten på skutan. Målet var att ta Mexikos herrar till VM 2010 i Sydafrika och Eriksson hann leda laget under elva matcher med ganska blandat resultat, ömsom vin och ömsom vatten skulle man kunna kalla det hela. Facit av Erikssons sejour i Mexiko blev sex segrar, en oavgjord och fyra förluster. Efter att laget åkt på däng av Honduras med 1–3 i VM-kvalet hade landslagsledningen fått nog och gav Svennis sparken på blankt papper den 2 april 2009. Då var kvalspelet ännu inte färdigspelat och Mexikos chanser att ta sig vidare till VM ansågs vara mikroskopiska.

VM i Sydafrika 2010

Mexiko lyckades mot alla odds att resa sig som en fågel Fenix ur askan och tog sig hela vägen till slutspelet i Sydafrika. Där spelade man i grupp A. Mexiko spelade oavgjort, 1–1, mot värdlandet i den första matchen, vann med 2–0 mot Frankrike och förlorade mot Uruguay med 0–1. Detta resultat räckte för att man skulle sluta som tvåa i gruppen, efter Uruguay, vilket betydde att Mexiko var klara för åttondelsfinalen. Där mötte man Argentina och förlorade med 1–3.

Kända spelare från Mexiko

Det finns ett antal fotbollsspelare med rötterna i den mexikanska myllan som har gjort sig kända på den internationella arenan. En av dem är Jared Borgetti som bland annat har spelat för Bolton i engelska Premier League. Borgetti blev därmed den allra första spelaren från Mexiko som spelat professionellt i den engelska ligan. Han hade en plats i startelvan i det mexikanska landslaget mellan åren 1997 och 2008 och spelade bland annat i VM i Sydkorea och Japan 2002.

En annan mexikansk fotbollsprofil är Jorge Campos som på sitt CV har inte mindre än 130 landskamper som målvakt i Mexikos landslag. Han deltog i tre VM-turneringar. 1994 och 1998 var han förstemålvakt medan han 2002 fick nöja sig med rollen som andremålvakt.

Hugo Sanchez är den fotbollsspelare som anses vara den störste i Mexiko genom tiderna. Under sin tid som professionell spelare i de spanska storklubbarna Atletico Madrid och Real Madrid var han rena rama målsprutan och gjorde sig därmed ett internationellt namn. Efter sin aktiva spelarkarriär har Sanchez satsat på en framgångsrik karriär som tränare på hemmaplan i Mexiko.

Här hittar du bästa oddsen på Sverige-Mexico

Om du vill jämföra odds på andra matcher i VM kan du använda vår oddsjämförelse


Här är resterande delar om våra motståndare:

<a href="http://www.odds.nu/post/sveriges-mostandare-i-vm-sydkorea">Del 1: Sydkorea</a>

<a href="http://www.odds.nu/post/sveriges-mostandare-i-vm-tyskland">Del 3: Tyskland</a>