Jämför odds - SHL

SHL står för Svenska Hockeyligan och är den högsta ligan i det svenska seriespelet. Ligan består av 14 lag som spelar 52 omgångar. Ligan hette fram till 2014 Elitserien.

SHL, Svenska Hockeyligan

De flesta känner nog igen den svenska ishockeyligan under namnet SHL. Ett namn som tillkom för bara några få år sedan då den svenska högstaligan bytte namn från Elitserien. Ett namn som tillkom under 1970-talet. Innan dess varierade även spelformen för serien vilken även bytt skepnad en rad gånger. Sedan 2013 spelas i alla fall den högsta serien i svensk hockey under namnet SHL, Svenska Hockeyligan.

Innan Elitserien

Det svenska mästerskapet i ishockey började spelas 1922. Detta efter att den amerikanske filmregissören Raoul Le Mat introducerat sporten i Sverige. Redan i inledningen av svensk seriehockey så kunde seriesystemet variera. Det ändrades flertalet gånger under årens gång. Under 30- och början av 40-talet spelades det en enkelserie med åtta lag, sedan spelades det två serier (Division 1 norra och södra) med en final mellan vinnarna. Detta samt ett fristående mästerskap med kvarts- och semifinaler och så vidare. Fortsatt så ändrades slutspelen med lite eftersom men fram till säsongen 1974/75 så spelades det med två serier, norra och södra. Sedan beslutades om att införa en serie med 16 lag detta som en övergångssäsong. Detta med anledning av att man beslutat att bilda serien kallad ”Elitserien”.

Elitserien

Den 5:e oktober 1975 var det dags för nedsläpp i Elitserien. Till en början bestod serien av tio lag som spelade 36 omgångar. Efter grundserien flyttades de två sämst placerade ned i Division 1 och de fyra bästa gick till SM-slutspel. Systemet med 10 lag levde kvar en bit in på 80-talet. Skillnaden blev dock att endast seriens jumbo flyttades ner och det näst sämst placerade laget fick spela i en kvalserie. Detta samt att slutspelsserierna spelades i bäst av tre.

Till säsongen 86/87 utökades serien till 12 lag och den automatiska nedflyttningen slopades. De två sämst placerade lagen fick spela i kvalserien. Året som följde så fick de sämst placerade lagen spela i Allsvenskan istället för i kvalserien, detta efter 22 omgångar. Resterande tio lag fortsatte att spela dubbelmöten (hemma/borta) fram till omgång 40 innan de åtta bästa lagen kvalificerade sig för SM-slutspel och lag 9 och 10 hade spelat klart för säsongen. Detta var ett format som levde vidare fram till 1996.

Antalet lag var detsamma, omgångarna utökades till 50 stycken och formatet med derbygrupper infördes. Lagen i samma grupp mötte varandra sex gånger och de övriga lagen fyra gånger. Sedan dröjde det till säsongen 06/07 innan derbyformatet avvecklades. Seriens 12 lag mötte sina 11 konkurrenter fem gånger var över totalt 55 omgångar. Sex lag spelade 28 hemmamatcher och 27 bortamatcher och resterande sex lag tvärtom. Följande säsong spelade kvarvarande SHL-lag 27 matcher hemma om man spelade 28 säsongen innan, för att det skulle jämna ut sig över två säsonger.

SHL

Elitserien skulle sedermera gå i graven. Ligans nya skepnad skulle gå under namnet ”SHL”, Svenska hockeyligan eller ”Swedish Hockey League” internationellt. Detta meddelades den 17:e juni 2013. Den 13:e mars 2014 offentliggjordes beslutet att SHL skulle utökas från 12 till 14 lag. Sedan säsongen 14/15 och expansionen spelas SHL över 52 omgångar med 26 matcher hemma respektive borta för de deltagande lagen.

Att tillägga är även att poäng för vinst, oavgjort och så vidare förändrats genom åren. I dagsläget så spelas det fem minuters förlängning (sudden death) med spel tre-mot-tre följt av eventuella straffar vid oavgjort resultat efter 3x20 minuters spel.

  • 3 poäng vid vinst under ordinarie tid
  • 2 poäng vid vinst efter förlängning/straffar
  • 1 poäng vid förlust efter förlängning/straffar
  • 0 poäng vid förlust efter ordinarie tid

SM-slutspel och kval

Tidigare har kvalet till SHL och Elitserien bestått av en kvalserie med lag från hösta serien och den näst högsta serien (HockeyAllsvenskan). Idag får 13 och 14 från SHL kvala för att få stanna i SHL. Lag 14 får möta det lag som vinner den HockeyAllsvenska finalen mellan seriens topplacerade lag. SHL:s lag 13 får möta det lag som via ytterligare kval tagit sig till SHL-kvalet (vilket exempelvis kan bli det lag som förlorar den HockeyAllsvenska finalen). Kvalet till SHL spelas i matchserier om bäst av sju matcher.

SM-slutspelet ska avgöra vilka som står som svenska mästare i slutet av säsongen. Konceptet har förändrats genom åren. Från att ha varit en fristående turnering utanför seriespelet till matchserier med fem och tre matcher. SM-slutspelet spelas idag i fyra rundor. Inledningsvis spelar grundseriens lag 7–10 åttondelsfinaler för att kvalificera sig för kvartsfinalerna dit lag 1–6 redan är klara.

Åttondelsfinalernas vinnare blir en del av de åtta kvartsfinallagen och fortsättningsvis spelas SM-slutspelt i matchserier bäst av sju. Motståndarna bestäms genom lagens placeringar i grundserien. Grundseriesegraren ställs mot det sämst placerade av åttondelslagen, tvåan mot det andra kvartsfinallaget Detta genom samtliga kvarvarande slutspelsrundor, inklusive finalen.

Minnesvärda prestationer och lag

SHL och Elitserien är en anrik serie med en lång historia. Genom åren har flera lag satt avtryck. Allt från minnesvärda sagor skapade av nykomlingar till dominanta mästarlag. En nykomling som ständigt kan komma på tal och sent kommer att glömmas är Väsby IK, även kallade ”Vilda Väsby. Främst inte för sin oväntade uppflyttning till Elitserien utan för att de är den hittills sämst presterande nykomlingen. Under sitt enda år i högsta serien skrapade men ihop ynka tre poäng under grundserien. Detta efter en seger mot serieledande Modo samt en avgjord match. En historisk bottennotering.

Samtidigt så har vi, främst under 2000-talet, fått se några smått dominanta lag inta SHL-arenorna. Främst har vi två lag som sticker ut. Färjestads lag från säsongen 2001/2002 och Skellefteå AIK under tidigt 2010-tal. Karlstadslaget innehar rekordet för den allra längsta vinstsviten i den svenska ishockeyligans historia. Ett rekord som 15 år senare står sig är Färjestads rekord med sexton raka segrar. Som nämnt tidigare har även ett annat lag utmärkt sig på den här fronten. Med flest seriesegrar i rad har Skellefteå AIK:s bygge sedan återkomsten till högsta serien som en dynasti under en period. Efter seriesegrar under säsongerna 2012/13, 2013/14, 2014/15 och 2015/16. Detta resulterade i två SM-guld (2013 och 2014). Under den första av de fyra säsongerna satte man ytterligare ett rekord. Med hela 34 vinster i grundserien för säsongen 12/13 innehar SAIK rekordet för flest vinster i grundserien.

Le Mat

Det är namnet på pokalen som tilldelas segraren av SM-slutspelet. Priset instiftades 1926. Det var mannen som tog ishockeyn till Sverige som genomförde detta efter fyra mästerskap utan pokal. Tidigare nämnda filmregissören Raoul Le Mat instiftade pokalen med stöd från filmbolaget Metro-Goldwyn-Mayer. Det första laget som tog emot pokalen var Djurgårdens IF efter SM-guldet 1926.

Det sägs även att pokalen ska ha varit försvunnen vid ett tillfälle. Efter ytterligare ett guld för Djurgården på 1950-talet påstås det att pokalen ska ha blivit stulen. Dock vet man att pokalen som nu utdelas är originalet och inte en kopia. Det är dock oklart om den varit försvunnen och sedan återfunnits eller inte.