Jämför odds - Hockeyallsvenskan

Sveriges näst högsta serie i hockey. Trots att det är Sveriges andraliga så är den rankad som världens 10e bästa hockeyliga. Hockeyallsvenskan innehåller 14 lag och alla lag möter varandra fyra gånger, två hemmamatcher och två bortamatcher.

Hockeyallsvenskan

Hockeyallsvenskan är Sveriges näst högsta hockeyserie, endast distanserad av SHL eller Swedish Hockey League som det officiella namnet på den ligan lyder. Men trots att Hockeyallsvenskan "bara" är näst bäst i vårt land så rankas den som nummer tio i världen, rent kvalitetsmässigt. Det säger en hel del om den höga standarden på svensk ishockey.

Ligan innehåller 14 lag och består av 52 omgångar där alla lag möts fyra gånger, två hemmamatcher och två borta. När grundserien är avklarad gör de två bästa lagen samt lagen på tredje till åttonde plats upp i en finalserie där vinsten består av två platser i ett kvalspel till SHL, där motståndet består av de två sämst placerade SHL-lagen. De två sämst placerade lagen i Hockeyallsvenskan får spela en kvalserie för att försöka undvika en nedflyttning till den lägre divisionen Hockeyettan.

Förändringar

Hockeyallsvenskan har under åren genomgått ett flertal mer eller mindre större förändringar både vad gäller namn, själva formen på spelet och antalet lag i serien. Om man ska vara riktigt nogräknad så var Allsvenskan från början namnet på den högsta serien, innan den bytte namn till Elitserien (nuvarande SHL). Näst högsta serien fick med andra ord ärva namnet av "storebror". Det var under flera år namnet på slutspelet i dåvarande Division 1 innan det slutligen, inför säsongen 2005/2006 landade i dagens namn, Hockeyallsvenskan.

Det är de facto en väldigt stor skillnad mellan att som klubb spela i SHL jämfört med Hockeyallsvenskan. Detta gäller inte minst den ekonomiska sidan där ett lag, som flyttas ner till Hockeyallsvenskan efter att ha spelat i SHL, går miste om miljonintäkter. Det finns många exempel på hockeyklubbar som har tvingats till mycket stora organisatoriska förändringar efter en sådan nedflyttning.

För även om Hockeyallsvenskan håller hög hockeymässig standard så är det endast småsmulor i bidrag som betalas ut till klubbarna i ligan, jämfört med de jättelika summor som SHL-klubbarna håvar in i bidrag. Det gör att Hockeyallsvenskan i stor utsträckning blir en plantskola för klubbarnas egna juniorspelare som därmed får chansen att spela på "riktigt" i klubbens A-lag.