Jämför odds - khl

Kontinental Hockey League är den högsta ligan i det ryska hockeysystemet. Ligan är stängd och består av 27 klubbar från Ryssland, Finland,Kazakstan,Kina, Lettland,Slovakien och Vitryssland. SLutspeles heter Gagarin Cup.

Just nu finns det inga matcher tillgängliga.

Kontinental Hockey League (KHL)

Kontinental Hockey League, populärt förkortat till KHL, startades 2008 och är en rysk/eurasisk hockeyliga. Den nya ligan kom att ersätta den före detta ryska superligan. Till viss del skulle man kunna säga att KHL är östblockets svar på den nordamerikanska ligan NHL. Tanken är att bygga en internationell organisation som är tillräckligt stark för att kunna konkurrerar med NHL om de bästa spelarna i världen. Den ryska energijätten Gazprom hör till sponsorerna och har pumpat in stora summor pengar i KHL av denna anledning.

I KHL avslutas varje säsong med slutspelet som går under namnet Gagarin Cup, som fått sitt namn efter den första människan i rymden, den ryske kosmonauten Jurij Gagarin. Spelordningen är för övrigt ganska snarlik den som är legio hos den nordamerikanska förebilden. Antalet matcher har varierat en hel del genom åren, till stor del beroende på hur många lag som har ingått i KHL. Vissa år har det spelats 52 matcher medan det andra år har rört sig om 56 matcher.

Ligan är, precis som NHL, uppdelad i en västlig och en östlig konferens med vardera två divisioner, totalt fyra divisioner.

Alla mot alla

Det spelsystem som används i KHL skulle kunna liknas vid ett slags "alla mot alla". Alla lag möts två gånger, hemma och borta. I slutspelet handlar det om att vinna flest av sju matcher, precis som i NHL.

Målsättningen har sedan starten varit att KHL ska vara en expansiv hockeyliga med ett ständigt växande antal lag. Det kan av den anledningen vara närmast vådligt att ange ett exakt antal KHL-lag. I skrivande stund ingår i vart fall drygt 30 lag i organisationen.

KHL är som sagt inte bara en rysk angelägenhet, även om de flesta lagen kommer från forna Sovjetunionen. Det finska laget Jokerit, hemmahörande i Helsingfors, spelar exempelvis i KHL. Ett antal svenska SHL-lag, exempelvis Frölunda HC och Färjestad BK, har fått varsin inbjudan att spela i KHL. Men än så länge har inget svenskt lag nappat på inbjudan.

Stefan Liv

Däremot har ett stort antal blågula spelare låtit sig värvas till KHL. En av dessa spelare var den tidigare målvakten i HV71, Stefan Liv. Den 7 september 2011 kraschade det flygplan som Liv och hans lagkamrater i KHL-laget Lokomotiv Jaroslavl färdades i på väg till säsongens första match i Minsk. Samtliga personer ombord omkom i flygkraschen. Stefan Liv blev 30 år. Han har efter sin död fått sin tröja med nummer 1 hissad i HV71:s hemmaarena. 2013 fick Stefan Liv även en gata uppkallad efter sig i hemstaden Jönköping.