Jämför odds - hockey-vm

Hockey-VM spelas varje år och delas in i A och B-VM. A-VM består av 16 lag. Turneringen inleds med ett gruppspel som sedan går över till en utslagsturnering. Hockeyvm har arrangerats sen 1920.

Just nu finns det inga matcher tillgängliga.

Ishockey-VM

Fotbolls-VM, OS och andra liknande sporthändelser i all ära. Men för en person som älskar ishockey finns det inget större än hockey-VM. Det spelar ingen som helst roll var någonstans i världen som VM i ishockey arrangeras. De verkliga fansen vallfärdar dit ändå för att vara på plats på läktaren för att heja fram det blågula svenska landslaget Tre Kronor till segern och guldet.

Hockey-VM spelas varje år, till skillnad från exempelvis fotbolls-VM som endast går av stapeln vart fjärde år. Från början spelades turneringen i januari eller februari men på senare år avgörs VM i april-maj. Reglerna stadgar att 16 lag ska delta i hockey-VM och om man ser till historien så är det enbart lag från Nordamerika och Europa (inberäknat före detta Sovjetunionen) som har vunnit VM-guld. På senare år har Japan lyckats ta sig in i hockeyns absoluta finrum genom att ha kvalat in till VM.

1920 arrangerades det allra första världsmästerskapet i ishockey. Åren 1924 och fram till 1968 ingick turneringen som en integrerad del i det olympiska vinterprogrammet, men detta fick en ändring 1972 när OS och hockey-VM gick skilda vägar. Sedan 1990 arrangeras det ett VM även för kvinnliga hockeyspelare.

Sverige är en trogen deltagare i alla möjliga internationella hockeysammanhang, så ock i VM där vårt älskade Tre Kronor kan ståta med en riktigt fin samling medaljer av idel ädel metall. I skrivande stund är Sverige världsmästare i ishockey efter att 2017 ha vunnit VM som detta år arrangerades gemensamt av Tyskland och Frankrike. Totalt har Sverige vunnit guld tio gånger, silver 19 gånger och brons 17 gånger. Denna medaljrad placerar oss på fjärde plats efter Ryssland/Sovjetunionen, Kanada och Tjeckien/Tjeckoslovakien.

Sven Tumba är den svenske spelare som har deltagit i flest antal VM-turneringar i ishockey. Med sina 14 turneringar placerar Tumba sig på en delad tredjeplats i tabellen tillsammans med den tjeckiske spelaren Jiri Holik.

Sverige arrangerade hockey-VM för allra första gången år 1949 och har sedan dess varit värdland för denna turnering ytterligare tio gånger.