Jämför odds - Bundesliga

Bundesliga är den högsta ligan inom tysk fotboll och består av 18 lag. Matcherna spelas oftast på lördagar. Vinnaren blir tyska mästare, de tre fösta lagen går till Champions Leuage och det fjärde får kvala. De två sista lagen flyttas ner.

Bundesliga – Högsta serien i Tyskland

Bundesliga i Tyskland är en av de allra största fotbollsligorna i Europa och därtill en av de allra mest publikdragande ligorna såväl på kontinenten som i hela världen. Många svenska spelare har genom åren spelat i Bundesliga och därigenom gjort sig ett namn internationellt.

Historia om Bundesliga

Flera decennier innan det vi idag kallar för Bundesliga såg dagens ljus pågick samtal och diskussioner om en rikstäckande fotbollsliga i syfte att hålla jämna steg med fotbollen i andra länder.

Redan på 1920-talet startade denna debatt då man var missnöjd med det regionala system som användes för att kora den tyska mästarklubben i fotboll. Tyvärr satte nazisternas maktövertagande käppar i hjulet för en mer långtgående förändring av seriespelet. Därefter bröt andra världskriget ut och sedan följde efterkrigstiden.

Det skulle komma att dröja ända till 1963 innan alla parter inom tysk fotboll kunde komma överens om hur ligan skulle se ut och vilka lag som skulle ingå i den. 24 augusti 1963 var den stora dagen då den allra första matchen spelades i Bundesliga.

Den nya ligan var en enorm succé redan från dag ett, med stort publikintresse. Många fotbollsfans uttryckte sin förtjusning över utvecklingen som de uppfattade som något av en revolution. Första omgången besöktes av inte mindre än 300 000 åskådare. Bundesliga hade kommit för att stanna. Det allra första laget som 1964 korades som vinnare av Bundesliga och därmed som tyska mästare var FC Köln.

1971 skakades ligan av en av alla tiders största mutskandaler, den så kallade Bundesligaskandalen. Det avslöjades nämligen att ett stort antal spelare i den tyska ligan hade tagit emot mutpengar för att bidra till läggmatcher. Bland de inblandade spelarna fanns ett antal spelare i det västtyska landslaget.

Bundesliga har även brottats med allvarliga problem med huliganism vilket, när problemen eskalerade under 1980-talet, innebar att många stjärnspelare valde att flytta utomlands och spela i andra ligor.

Flera av de stora tyska klubbarna har på senare år vunnit UEFA-cupen. När fotbolls-VM spelades i Tyskland 2006 upplevde tysk fotboll en ny peak.

Svenska spelare i Bundesliga

Sverige har genom åren varit med och berikat Bundesliga med kompetenta spelare. Att ge sig på vågstycket att räkna upp precis alla svenskar som har spelat i den tyska ligan är alldeles för omfattande men bland de allra mest kända finns i vart fall Teddy Lucic, Martin Dahlin, Alexander Milosevic, Albin Ekdal, Marcus Allbäck, Torbjörn Nilsson, Emil Forsberg och Markus Rosenberg.