Jämför odds - Superettan

Superettan består av 16 lag från hela Sverige och är den näst högsta ligan i det svenska seriesystemet. Alla lag möter varandra hemma och borta vilket ger serien 30 omgångar.

Superettan

"Bollen är rund", som Hasse Alfredson uttrycker det i en av Hasseåtages tokroliga sketcher om den ständigt återkommande figuren Lindeman. Fotboll är en sport som ständigt engagerar många svenskar. För vissa fans har fotbollen nästan blivit en religion. Man älskar sitt lag alldeles hejdlöst i såväl medgång som motgång.

Superettan är sedan år 2000 namnet på den näst högsta ligan i fotboll för herrar i Sverige. Det är med andra ord bara Allsvenskan som rankas högre. Mellan 1928 och 1986 gick Superettan under namnet Division 2 för att under åren 1987 till 1999 gå under beteckningen Division 1.

Hur serien spelas

Säsongen i Superettan startar i april och pågår sedan fram till och med oktober. 16 lag från hela Sverige ingår i ligan. Alla klubbar möter varandra två gånger, en gång hemma och en bortamatch, under säsongen som alltså består av 30 matcher.

När säsongen är färdigspelad och krutröken har lagt sig flyttas de två bästa lagen upp till Allsvenskan inför nästkommande säsong, medan laget som hamnade på tredje plats möter trean i Allsvenskan i ett kvalspel om en plats i den högsta divisionen.

De två sämsta lagen i Superettan flyttas per automatik ned till den lägre serien Division 1 samtidigt som lagen på plats 13 och 14 får gå en kvalomgång mot det näst bästa laget i Division 1.

Några kända spelare från Superettan

Det finns en lång rad av framstående svenska fotbollsprofiler som grundlade sin berömmelse genom att spela i Superettan. Här följer ett litet axplock bland dessa spelare.

Många anser på fullaste allvar att Zlatan Ibrahimovic är Sveriges genom tiderna bästa fotbollsspelare. Det kan man diskutera länge, men faktum kvarstår dock att det till stor del var den blott 19-årige Zlatans förtjänst att Malmö FF vann Superettan säsongen 1999–2000 och därmed fick förnyat kontrakt med Allsvenskan. Ibrahimovic gjorde 12 mål den säsongen.

Helsingborgaren Daniel Nannskog, som efter sin avslutade fotbollskarriär bland annat hoppat in som expertkommentator i tv, var 2001 med och förde upp Landskrona till Allsvenskan. Med hela 21 mål blev Nannskog regerande skyttekung i Superettan det året.

Tobias Hysén är son till den legendariske fotbollsspelaren Glenn Hysén. Som 17-åring slog den unge Hysén igenom när han 1999 spelade för BK Häcken i Superettan och fick därefter chansen att spela i det svenska U21-landslaget. Som vuxen har Tobias Hysén spelat mer än 20 landskamper för det svenska fotbollslandslaget.