Jämför odds - Allsvenskan

Allsvenskan är det högsta serien i svensk herrfotboll. Ligan består av 16 lag som spelar en rak serie där alla lag möter varandra hemma och borta. Segrarna blir svenska mästare i fotboll och belönas med Lennart Johanssons pokal.

Allsvenskan (Fotboll)

Allsvenskan är namnet på den högsta serien när det kommer till Sveriges nationalsport, fotboll. I dagsläget består serien av sexton lag och detta sedan 2008. Serien spelas över 30 omgångar. Lagen spelar mot varandra två gånger. En match hemma och en borta. Serien inleds på våren i mars eller april och avslutas i oktober eller november. Detta till skillnad på de större europeiska ligorna som spelas ”höst till vår” istället för ”vår till höst”. Så har det dock inte alltid varit.

Från 1924 till 1958 så spelades Allsvenskan, inleddes på hösten och innehöll 12 lag. Från –59 till –72 så spelade de 12 lagen likt idag från vår till höst. Sedan utökades antalet lag med två innan man återigen ändrade och minskade ligan med två lag efter nio säsonger. Då infördes även ett slutspel för att kora den svenska mästaren i slutet av säsongen. Så var fallet till några av de tidigare åren på1990-talet. Säsongerna 1991 och –92 avslutades Allsvenskan med en så kallad slutspelsserie. Då var det sex av seriens tio lag som gick till denna i slutet av säsongen. Resterande fyra lag fortsatte att spela i en serie med de seriesegrarna från de fyra Division 1-serierna.

Sedan 1993 har dock Allsvenskan spelats precis som idag. Detta med en rak serie för de deltagande lagen. En match hemma och en borta mot varje lag. Så sent som 2007 utökades Allsvenskan från 14 till 16 lag och med det kom totalt 30 omgångar. I dagens serie flyttas de två sämst placerade (Plats 16 och 15) lagen ned i Superettan och ersätts av de två bästa lagen från den serien. Lag 14 får spela ett dubbelmöte för att kvala sig kvar, detta mot trean i näst högsta serien. Samtidigt så står ettan i den Allsvenska tabellen som svensk mästare efter de 30 omgångarna.

Medaljer och Europaplatser

Utöver de svenska mästarna kan även ytterligare lag belönas. Utöver att Allsvenskans två får det Stora Silvret, trean Lilla Silvret och fyran Bronsmedaljen så kan de belönas med chansen till att få kvala för spel i Europa. Först och främst så får SM-guldlaget chansen att kvala till den största turneringen, Champions League. Sedan får tvåan, trean samt segraren av Svenska cupen platser i kvalet till Europa League. Bland de svenska lag som spelat tävlingsfotboll på kontinent finns en rad noterbara upplagor.

Under 80-talet så fick vi två sensationsartade svenska mästarlag i dåvarande UEFA Cupen (dagens UEFA Europa League). Både 1982 och 1987 så stod IFK Göteborg som mästare. Sedan dess har vi inte haft några svenska vinnare av de europeiska turneringarna. Dock en rad deltagande lag som gjort minnesvärda resultat och insatser. Framförallt under sent 1990-tal och även in på 2000-talet. Året 1999 så fick AIK chansen att spela i Champions League. Väl där ställdes man mot tufft motstånd i form av storklubbarna Barcelona, Arsenal och Fiorentina. Några år senare så fick Sverige med ett par lag i UEFA Cupen i form av bland annat Helsingborg och Elfsborg 2007. Sedan var det AIK:s tur att spela UEFA Europa League hösten 2012 innan Sverige återigen fick med två lag i Champions League. Det var de dåvarande regerande svenska mästarna Malmö FF som lyckades kvala sig in i turneringen två gånger under 2010-talet.

Först lyckades Skåningarna kvalificera sig 2014. Detta efter kval mot Ventspils, Sparta Prag och till sist Red Bull Salzburg. Efter ett par rafflande tillställningar blev laget klart för spel i världens mest prestigefulla turnering. Väl där väntade storklubbarna Juventus, Olympiakos och den finalisten från året innan, Atletico Madrid. Som väntat blev det respass redan i gruppspelet men man kom därifrån med en meriterande vinst i bagaget. Dock var det dags redan året efter, 2015. Då var det bland annat skotska Celtic som åkte på stryk i en av de tre kvalomgångarna. I gruppspelet väntade återigen starkt motstånd. Shakhtar Donetsk gästade bland annat Malmö under hösten. Detta tillsammans med Paris Saint-Germain och Real Madrid. Två lag fulla med världsstjärnor som Zlatan Ibrahimovic och Cristiano Ronaldo för att nämna de klarast lysande. Resultatet blev dock detsamma som tidigare för svenskarna.

Övergångarna

De svenska klubbarna spelar inte bara fotboll som lag ute i Europa. De säljer också en hel del spelare till andra ligor. Varje år exporterar svensk fotboll och Allsvenskan en rad spelare. För såväl större som mindre summor. Under 2000-talet har svensk fotboll fått sina största övergångar från ligan.

Till att börja med var det Zlatan Ibrahimovic som såldes från Malmö FF till Ajax 2001. Detta till en (för den tiden) sådan stor summa som 82 miljoner kronor. Sedan dess hade svensk fotboll inte tidigare kommit upp i samma summa innan 2017. Detta även om en rad spelare sålts för 40–45 miljoner konor. Bland annat Ola Toivonen från Malmö till PSV, Markus Rosenberg från Malmö till Ajax och så Fredrik Ljungbergs övergång från Halmstad till Arsenal.

Sedan var det alltså dags att ta klivet upp på en ny rekord nivå för spelarförsäljningar från Allsvenskan. Efter en succéartad säsong som 16- och 17-åring var AIK:s Alexander Isak hett villebråd för de europeiska toppligorna efter 2016 års säsong. Den 16:e januari 2017 presenterades han som klar för den Tyska klubben Borussia Dortmund. Övergångssumman ska enligt uppgifter ha legat på uppemot 90 miljoner kronor.

Sviterna och rekorden

De allsvenska fotbollslagen har genom åren hunnit med prestationer i sin egen liga också. Den största segermarginalen för serieseger innehar Malmö FF: anno säsongen 49/50 med 15 poäng ner till tvåan. Just Malmö FF sitter på flera rekord i svensk fotboll. Samma säsong hade man även den längsta segersviten någonsin med 23 raka vinster. De har även rekordet flest seriesegrar i svit mellan 1985 och –89. Flest SM-guld har Malmö FF med 16 noteringar, IFK Göteborg och Norrköping har 13 var.

Bland de mindre smickrande resultaten så har Göteborgsklubben GAIS ett av dessa. Året var 1959 då man gick 16 matcher utan vinst. Detta leder oss till ett lag som inte tog en enda seger i Allsvenskan. Billingsfors gick vinstlösa genom säsongen 1949.

När det kommer till Individuella prestationer så finns det även där en rad noterbara namn. Spelarna som gjort flest mål i samma match heter Gunnar Nordahl (IFK Norrköping) och Arne Hjertsson (Malmö FF). De båda har varsin gång gjort hela sju mål i samma match. När det kommer till antal matcher gjorde Sven Andersson 431 matcher för Örgryte och Helsingborg mellan 1981 och 2001.

Någon som ofta sticker ut när Allsvenskan summeras är dock skytteligavinnaren. Genom åren har vi fått några sådana att skrvia in i historieböckerna. Bland annat så har en före detta spealre i IFK Göteborg rekordet för flest mål under en säsong. Filip ”Svarte-Filip” Johansson gjorde 39 mål på 22 matcher under säsongen 1924/25. Men även bland de bästa målskyttarna finns det noterbara bottennapp. Under en säsong delade hela tre spelare på vinsten i skytteligan och detta på en rekordlåg notering. Örgrytes Sören Börjesson delade på skytteligavinsten 1985 med två Kalmarspelare, Peter Karlsson och Billy Lansdowne. De tre mäktade endast med 10 mål var men stod som delade skytteligavinnare. Den ensamme skytteligavinnaren med minst antal mål är Kaj Eskelinen, IFK Göteborg. Han gjorde just 10 mål säsongen 1990.

Publiken och rivaliteterna

Något som inte nämnts än är att Allsvenskan består allt som oftast av en rad storstadslag. Är det inte Göteborgslag i form av IFK Göteborg, BK Häcken, GAIS och Örgryte så finns alltid Stockholmslagen. Hammarby och Djurgården spelar på Tele2 arena och så finns Solnalaget AIK. Icke att förglömma är den skånska rivaliteten mellan Malmö FF och Helsingborgs IF.

De nämnda tillställningarna är de största och blir allt som oftast riktiga publikfester. Matcherna snackas oftast upp en hel del medialt inför. Sedan får hajpen sin kulmen på matchdagar när det är dags. Främst har vi de Stockholmsderbyn som spelas. Störst brukar matcherna mellan AIK och Djurgården anses. Klubbarna är bland annat bildade samma år, 1891. Så kallade ”Tvillingderbyn”.

Pokalen

Den pokal som utdelas till det svenska mästarlaget heter Lennart Johanssons pokal. Detta sedan 2001. Innan dess delades pokalen, von Rosens pokal, ut till segrarna. Det framkom dock att Clarence von Rosen (som pokalen döpts efter) haft nazistsympatier under 1930-talet. Istället instiftades alltså Lennart Johanssons pokal. Namnet är efter den tidigare UEFA-ordföranden Lennart Johansson som suttit på posten mellan 1990 och 2007.

Dock har inte allt varit frid och fröjd med Lennart Johanssons pokal heller. I november 2010 kom uppgifter om att pokalen skulle haft budskapet ”Bajen Forever” inristat på insidan. Uppgifter som senare ska ha bekräftats. Dock var budskapet inuti pokalen ett annat. Det som stod var ”Djurgården är bäst!” och detta tillsammans med en rad andra inristade namn. Dock beslutades det om att det hela skulle åtgärdas och att texten skulle tas bort i samband med nästa utdelning av pokalen.