Jämför odds - La Liga

La Liga (Liga de Fútbol Profesional) är en spansk fotbollsliga uppdelad i flera olika divisioner. Primera División är den högsta divisionen och består av totalt 20 olika lag.

Om La Liga

La Liga, eller dess fullständiga namn Liga de Fútbol Profesional är en spansk fotbollsliga uppdelad i flera olika divisioner. Den högsta divisionen är Primera División som innefattar 20 tävlande lag. Genom historien har ligan dock oftast innefattat färre klubbar, 16 till 18 stycken. Den andra, näst högsta divisionen heter Segunda División. I folkmun brukar man mena Primera División när det talas om La Liga.

La Liga grundades efter att en tanke om en nationell spansk fotbollsliga fötts i huvudet hos klubbdirektören till laget Arenas Club de Getxo. Detta var år 1927 och redan ett år senare, 1928 spelades de första matcherna med de första 10 lagen i Primera Division. Tre av dessa klubbar som var med och grundade La Liga var Real Madrid, dess ärkerival Barcelona FC och Athletic Bilbao.

Totalt sett är det sammanlagt 58 lag som genom åren slagits om mästartiteln i La Liga. Av dessa är det endast 9 stycken som lyckats och sedan 1950-talet har titeln i huvudsak tillhört lagen Real Madrid och Barcelona FC. Dessa lag räknas som några av de bästa i världen. Real Madrid har lyckats ta hem ligatiteln hela 31 gånger och Barcelona FC kommer på en säker andraplats med sina 19 ligatitlar. Real Madrid, Barcelona FC och Athletic Bilbao har sedan starten av La Liga aldrig åkt ut ur den högsta divisionen, utan alltid legat säkrade.

Efter varje säsong, som avslutas i juni varje år förflyttas de tre lägsta lagen i Primera División ner till Segunda División. De tre bästa lagen i Segunda División förflyttas i sin tur upp i Primera División.

La Liga och Primera Division anses vara en av världens bästa och tuffaste fotbollsligor med de bästa tävlande lagen. UEFA räknar La Liga som den näst bästa fotbollsligan i Europa efter Premier League, efter La Liga kommer italienska Serie A på en säker tredjeplats.

Historia

La Liga är ett av världens största och mest prestigefyllda fotbollsliga som årligen följs av hundratals miljoner hängivna anhängare världen över.

Året 1927 skulle komma att bli ett betydande år för spansk fotboll och för hela världen. Det var i april samma år som idéen om en ny, nationell fotbollsliga i Spanien föddes i huvudet hos Jose Maria Acha, klubbdirektör för Arenas Club de Getxo. Acha lade fram idéen för Real Federación Española de Fútbol och det blev genast en vild diskussion om upplägg, vilka som skulle få delta och hur stor och omfattande ligan skulle bli. Det herrarna slutligen enades om var att den nya ligan skulle utgöra toppen av professionell fotboll i Spanien. Av de olika divisionerna i fotboll skulle Primera División vara den högsta och utgöras av de tio främsta lagen. Liga de Fútbol Profesional var nu född och i folkmun kallas den för La Liga (Ligan, på svenska).

De lag som år 1928 först placerades i Primera División var Barcelona, Real Madrid, Athletic Bilbao, Real Sociedad, Arenas Club de Getxo och Real Unión. Dessa var kvalificerade från början då de alla var tidigare vinnare i cuptävlingen Copa del Rey. Lagen Atlético Madrid, Espanyol och Europa kvalificerades in då de var tidigare andrapristagare i Copa del Rey. Det tionde och sista laget som skulle få plats i Primera División var Racing Santander som kvalificerades in efter en knockout match.

Det första lag som någonsin tog hem titeln som ligamästare i Spaniens Primera División, La Liga, var Barcelona. År 1930 och 1931 vann Athletic Bilbao titeln och 1932 var det Real Madrids tur att inta tronen som spanska mästare i fotboll.

Lite kuriosa om Primera División är att endast tre av dessa lag, nämligen Real Madrid, Barcelona och Athletic Bilbao har hela tiden stannat kvar i divisionen och aldrig blivit utslagna.

Spelformat

En av världens bästa och tuffaste fotbollsligor är La Liga i Spenien. Spelformatet följer en strikt och väl utarbetad strategi för att varje år kunna kora en slutgiltig vinnare. Det åtråvärda priset som spanskligamästare.

Precis som engelsmännens Premier League och italienska Serie A följer La Liga ett så kallat single round-robin format. Med det menas att under varje säsong, som startar i september och avslutas i juni nästkommande år, spelar varje lag mot varje motståndare två gånger.

Lite förenklat kan man beskriva La Ligas round-robin format som följande. Varje lag spelar en hemmamatch och en bortamatch mot varje motståndare. Det blir då totalt 38 matcher för varje lag.

Poängsystem

Poängsystemet och slutgiltig vinnare följer en logisk och väl utarbetad strategi. Om ett lag vinner en match tilldelas de tre poäng. Vid oavgjort tilldelas vardera lag ett poäng och vid förlust tilldelas inga poäng. Lagen rangordnas då i tabellen med antal poäng, antal gjorda mål och poängskillnad. I slutet av säsongen koras det lag med mest poäng till vinnare och ligamästare.

Om två eller flera klubbar har samma antal poäng i slutet av säsongen avgörs vinnaren med så kallat head-to-head resultat. Först tittar man på målskillnad i de aktuella lagens matcher mot varandra. Om fler än två lag ligger lika i poäng räknar man antalet gjorda mål mellan de aktuella lagen, alternativt målskillnad om det skulle behövas, för att avgöra en vinnare. Om det fortfarande inte går att avgöra en vinnare räknar man målskillnad för hela säsongen och som sista utväg räknar man antal gjorda mål över hela säsongen.

La Liga har ett system mellan de olika divisionerna. Efter varje säsong får de tre lägsta lagen i Primera División flytta ner till Segunda División. Likaså är det omvänt för de tre bästa lagen i Segunda División som får flytta upp i Primera División

Klassiska lag

La Liga kan stolt säga att de varit med och uppfostrat några av världens absolut bästa lag med de största och mest legendariska spelarna. Ligatitlarna har huvudsakligen tillhört samma lag genom åren. Men här följer lite kortfattad information om några lag, som trots sina motgångar och brist på ligamästar-titlar kommit att betyda mycket för spansk fotboll.

Real Sociedad

Denna fotbollsklubb, Real Sociedad var med och skapade La Liga. Laget är en gammal fotbollsklubb från staden San Sebastián, Baskien i Spanien. Under årens lopp har laget huvudsakligen hållit sig i mitten och i den nedre halvan av ligan. De kan räkna sina glansdagar i början av 1980-talet då de tog hem två ligasegrar. Sedan dess är deras bästa resultat en andraplats i Primera División säsongen 2002/2003. Säsongen 2006/2007 gick Real Sociedad ner till Segunda División.

Vår svenske stjärna Håkan Mild spelade i klubben under några få år i slutet av 1990-talet.

Arenas Club de Getxo

Fotbollsklubben Arenas Club de Getxo var ett av lagen som skapade den första säsongen för La Liga. Klubben kommer från staden Getxo, nära Bilbao i Biscaya. I folkmun heter laget ibland Club Arenas de Guecho.

Klubben bildades 1909 och hette då Arenas Football Club, år 1912 bytte de dock namn till Club Arenas. Arenas Club de Getxo kan bara stoltsera med en enda framgång. Det var år 1919 då de lyckades vinna Copa del Rey och kunde titulera sig som spanska mästare. Klubben spelade i La Liga under de sju första åren, när de åkte ut ur Primera División år 1935 lyckades de aldrig ta sig tillbaka. Laget har endast en gång i modern tid lyckats ta sig upp högre än Tercera Division, dock halkade de återigen ner och idag spelar laget fortfarande i Tercera Division-Group 4.

Real Unión Club de Irún

Laget Real Unión Club de Irún är ett av de tio fotbollsklubbar som var med om att grunda La Liga år 1928. Det är en spansk fotbollsklubb som har sitt säte i Irún i provinsen Guipúzcoa i Baskien. Sedan grundandet av spanska ligan har de inte haft några större framgångar och de har halkat ur Primera

Stora stjärnor

La Liga har och har haft några av världens genom tiderna bästa målskyttar. Klubbarna i La Liga kan stoltsera med att de varit arbetsgivare åt stora namn inom fotbollens värld. Några av de absolut största och tyngsta namnen genom tiderna inom spansk fotboll är dessa.

Telmo Zarraonan Montoya

Med sina 252 mål i La Liga är denna spelare, Telmo Zarraonan Montoya den absolut bästa genom tiderna. Målkungen från Biscaya var mer känd under artistnamnet Zarra och har blivit en ikon inom fotboll i hela världen. Han föddes den 20 januari 1921 i staden Asúa, Biscaya i Spanien. Som 19 åring började han år 1940 spela för laget Athletic Bilbao där han stannade till år 1955. Under den perioden lyckades Zarra vinna den spanska skytteligan 6 gånger.

Telmo Zarraonan Montoya avled till följd av en hjärtattack den 24 februari 2006, då 86 år gammal. Till hans minne tilldelas varje år Zarra Trophy, ett pris till den spelare i La Liga som gjort flest antal mål under en säsong.

Hugo Zánchez

Med sina 234 mål i spanska La Liga kommer denna mexikanska skyttekung på en säker andraplats efter storspelaren Zarra i antal gjorda mål genom tiderna. Hugo Zánchez Márques föddes den 11 juni år 1958 i Mexico City. I Mexico spelade han som forward och räknas som en av landets största fotbollsprofiler. Han gjorde sin första internationella debut i OS 1976 och kom sedan till Real Madrid där han spelade 12 säsonger i Primera División. Med sina 234 mål i spanska La Liga kommer denna mexikanska skyttekung på en säker andraplats efter storspelaren Zarra i antal gjorda mål genom tiderna.

Sánchez var utan tvekan en talang inom fotboll, men hans svaghet var att han ofta kom i konflikt med lagledning såväl som andra spelare. Idag har han sedan länge lagt fotbollsskorna på hyllan och är numera tränare för det spanska laget UD Almeria.

Alfredo di Stéfano

Denna argentinske stjärna ligger trea på listan över målkungar i La Liga. Med sina 227 gjorda mål ligger han tätt efter Hugo Zanchez och målgurun Zarra. Alfredo di Stéfano föddes i Barracas, Buenos Aires i Argentina den 24 juli 1926. Han är mest känd för sin tid i La Liga och Real Madrid och anses vara en av världens genom tiderna största fotbollsspelare. Alfredo di Stéfanos smeknamn är ”Saeta rubia”, som på svenska betyder ”Den blonda pilen”.

Tidigare vinnare

Spanska La Liga har genom åren varit arbetsgivare åt världens främsta fotbollsspelare. Här följer lite information om de största lagen som tagit hem ligatiteln flest gånger sedan grundandet 1929.

Athletic

Denna fotbollsklubb kommer från Bilbao i Vizcaya i Baskien. Klubben har på senare år blivit mest kända för att de satsar hårt på att endast ha baskiska spelare i laget. Förutom det är de även kända för att vara ett av tre lag som aldrig blivit utslagna ur Primera División,

Franco-diktaturen förbjöd Spanien att prata andra språk än just spanska, därför var laget tvungna att byta ut sitt baskiska namn mot det nuvarande, Atlético de Bilbao.

Fútbol Club Barcelona

Fútbol Club Barcelona, eller Barcelona FC är en idrottsklubb med säte i staden Barcelona, Katalonien, Spanien. Klubben startade som en fotbollsklubb men har med åren utvidgats till flera olika idrottsektioner. Dock är det fotbollen som gjort klubben mest känd och som inbringat mest pengar. Säsongen 2007/2008 omsatte Barcelona FC enligt revisionsfirman Deloitte 308 miljoner euro, den summan motsvarar cirka 3,3 miljarder kronor. Denna summa har endast överträffats av Real Madrid och Manchester United.

Real Madrid

Real Madrid CF är en stor och mycket framgånsrik fotbollsklubb från Spaniens huvudstad Madrid. Laget var med och grundade La Liga år 1929 och har sedan det året alltid legat i Primera División. Förutom sin framgång inom spansk fotboll har de blivit kända för sitt helvita matchställ och kallas i spansk media för ”Los Blancos”, som på svenska betyder ”De vita”.

Laget Real Madrid grundades år 1902 och räknas som en klassisk storklubb. De kan tillräkna 1950-talet som sin mest framgångsrika period, då de vann Europacupen för mästarlag fem år i rad, 1956–1960.

Real Madrid har alltid varit det lag, eller ett av de lag som dominerat i La Liga. FC Barcelona och Real Madrid är och har alltid varit ärkerivaler. Rivaliteten till Barcelona grundar sig på historien då Real Madrid är huvudstadslaget och huvudsymbolen för den spanska centralmakten, medan FC Barcelona varit motsatsen med sin starka katalanska identitet.