Jämför odds - MLS

MLS består av 23 lag från USA och Kannada. Säsongen stäcker sig mellan mars och oktober och varje lag spelar 34 matcher. De 12 bästa lagen går sedan vidare till slutspel.

Major League Soccer – Internationell fotboll i Amerika

Vad få vet om är att kravet från Fifa för att USA skulle få arrangera fotbolls-VM 1994, den sagolika sommaren då Sverige grävde guld i USA och kom hem med en bronsmedalj, var att det stora landet i väster skulle återstarta en nationell fotbollsliga. Tio år tidigare, 1984 närmare bestämt, hade North American Soccer League (NASL) gått i graven och sedan dess hade det inte funnits någon riktig fotbollsliga av internationellt snitt i USA.

Enligt jänkarna ska fotboll spelas på det sätt som man gör med en oval boll i National Football League (NFL). Det som i övriga länder i världen kallas för fotboll, eller football, går under benämningen soccer i USA. Det amerikanska intresset för internationell fotboll är som regel minst sagt svalt. Men när Amerika visade intresse för att få stå värd för fotbolls-VM 94 ställdes alltså kravet att man skulle återstarta en inhemsk fotbollsliga i stil med hur de ser ut i övriga världen. Resultatet blev att Major Soccer League (MSL) såg dagens ljus 1993. Trots att den första matchen i serien inte spelades förrän tre år senare, 1996.

Fotboll enligt europeisk modell

Men fotboll enligt europeisk modell har aldrig dragit de riktigt stora skarorna till matcherna i USA. För även om MLS har funnits ända sedan 1993 så har det riktiga genombrottet aldrig infunnit sig. Som mest har 22 klubbar ingått i serien, som för övrigt på traditionellt amerikanskt vis är uppdelad i två divisioner – Western och Eastern Conference. Oftast har det dock rört sig om mellan 10 och 20 klubbar.

I skrivande stund är den i södra Kalifornien baserade klubben Los Angeles Galaxy, som för övrigt kan ståta med att ha haft den brittiske stjärnspelaren David Beckham i truppen under fem år, den klubb som har vunnit MLS flest gånger av alla; nämligen fem gånger. Klubben har förlorat finalen tre gånger och alltid tagit sig till slutspel.

De två färskaste klubbarna i serien är Minnesota United och Atlanta United som båda anslöt till MLS under 2017.