Jämför odds - Serie A

Serie A är den högsta divisionen i fotboll i Italien och innehåller och har innehållit världens absolut bästa fotbollsspelare genom tiderna. Ligan består av 20 lag, bland annat de klassiska lagen AS Roma, FC Bologna, Juventus och Torino.

Om Serie A

Serie A heter den världsberömda italienska fotbollsligan som innehåller och har innehållit världens absolut bästa fotbollsspelare genom tiderna. Serie A kan stoltsera med inhemska såväl som internationella förmågor. Några av dem kommer från våra svenska fotbollsklubbar.

Serie A är den allra högsta divisionen i fotboll för herrar i Italien och räknas som en av de största idrottsserierna i världen. Serie A hade sin första säsong åren 1929/1930. Innan dess hade Italien ingen riktig struktur för nationell fotboll då vinnare korades genom att spela cuper, då endast i Norditalien.

Historiskt sett har ligamästarna i Italien i huvudsak kommit från Norditalien. I synnerhet har det varit två regioner som stått ut och tagit hem segrarna. Dessa två regioner heter Piemonte och Lombardiet. Piemonte är den region som tagit hem flest segrar, hela 43 stycken. Lombardiet har inte varit lika framgångsrika, med sina 31 segrar. Att segrarlag kommer från de centrala eller södra delarna av Italien är relativt sällsynt. Här följer lite kortfattad information om de två regionerna i Italien som fött upp de största lagen, med de bästa fotbollsspelarna.

Piemonte

Piemonte heter den region som tagit hem flest segrar inom italiensk fotboll. Det är en region som ligger i den nordvästra delen av Italien. Piemonte är 25 400 km² stort och invånarantalet är cirka 4,3 miljoner. Fram till år 1860 var Piemonte kungariket Sardiniens huvuddel. Dess regionshuvudstad är Turin.

Piemonte omges av det väldiga Alperna på tre sidor och är indelad i åtta olika provinser. Av dessa åtta provinser är sju namngivna efter sin största stad. Dessa är Alessandria, Asti, Biella, Cuneo, Novara, Torino, Verbano-Cusio-Ossola och Vercelli.

Lombardiet

Lombardiet är den andra av de två regionerna som tagit hem flest segrar i italiensk fotboll. Denna region ligger mellan Alperna och Poslätten i norra Italien. Dess yta är på 23 857 km² och antalet invånare i Lombardiet beräknades vara 9,7 miljoner år 2004. Regionens huvudstad är Milano.

Regionen Lombardiet är indelad i elva olika provinser. Totalt innefattar hela regionen 1 562 kommuner som varierar kraftigt storleksmässigt. Från Milano med sina drygt 1,3 miljoner invånare till Morterone med endast 33 invånare år 2001.

Historia

Serie A infördes inte förrän säsongen 1929/1930. Innan dess spelades över huvud taget inga nationella serier som det gör idag. Från början korades vinnarna genom kortare turneringar som pågick under några dagar. Därefter övergick de till ett system med regionala cupspel. Vinnarna i de regionala cupspelen spelade då en finalomgång för att avgöra en slutgiltig vinnare.

Vid den här tiden deltog inga lag från centrala eller södra Italien, endast lag från de nordliga regionerna i Italien förekom i turneringarna. Det var först under säsongen 1912/1913 som lag från centrala och södra Italien för första gången deltog. Från den säsongen spelades en direkt final mellan segraren från de norra delarna och segraren från de centrala och södra delarna. 13 år senare föddes idéen att skapa en nationell fotbollsturnering, närmare bestämt år 1926. Säsongen 1928/1929 spelades fotbollsturneringen enligt den gamla modellen med finalspel för allra sista gången, sen trädde Serie A fram och revolutionerade sporten, inte bara i Italien, utan i hela världen.

När Serie A infördes säsongen 1929/1930 var det med 18 deltagande lag. Med undantag av några få säsonger under andra världskriget har formatet i stora drag varit samstämmiga. Dock har antalet deltagande lag varierat något genom åren. Under dessa säsonger då andra världskriget rasade i Italien och övriga världen återgick man tillfälligt till cupspel. Sedan säsongen 2004/2005 är det 20 lag som spelar i Serie A. Tidigare år har det oftast varit färre, mestadels 16 eller 18 deltagande lag.

Serie A har alltid dragit stor publik, även utanför Italien. Den fick uppleva en riktig storhetstid i slutet av 1980-talet och början av 1990-talet. Under den perioden brukade Serie A räknas som en av världens främsta fotbollsserier.

Om man tittar rent historiskt på resultatet i Serie A så har ligamästarna i Italien kommit från de norra delarna av landet, då främst från regionerna Piemonte med sina 43 segrar och Lombardiet med 31 segrar. Segrare från centrala eller södra Italien är fortfarande, än idag mycket sällsynta.

Klassiska lag

Serie A kan stoltsera med många lag som kan anses somklassiska. Dessa lag har haft stora internationella spelare såväl som inhemska. Många svenskar har genom åren fått chansen att spela i dessa lag och därmed blivit stora namn inom fotbollens värld.

AS Roma

Detta lag grundades i juli 1927 av fascistledaren Italo Foschi som blev klubbens första ordförande. De vinnande lagen inom italiensk fotboll kom huvudsakligen från de norra delarna av landet. AS Roma bildades då genom en sammanslagning av fyra klubbar. Dessa var Alba Audace, Roman, Fortitudo och Pro Roma, detta i ett försök av fascistregimen att skapa en klubb från huvudstaden som skulle kunna konkurrera med dåtidens storlag från Norditalien.

Redan från början visade denna klubb på stor talang och nådde framgång. Första säsongen de spelade 1927/28 lyckades klubben vinna föregångaren till den italienska cupen och åren fram till andra världskriget gav en mycket lyckad och framgångsrik tid för laget. AS Roma tog två andraplatser under säsongerna 1930/1931, och 1935/1936. De tog sin första ligaseger i säsongen 1941/1942. Detta var en mycket viktig bedrift då det var första gången som ett lag från centrala eller södra Italien hade vunnit ligasegern.

FC Bologna

Denna klubb grundades 1909 och hette då AGC Bologna. De vann sitt första seriemästerskap 1924/1925 och tog hem ytterligare fem segrar under mellankrigstiden. Tiden efter andra världskriget var dock inte lika framgångsrik för klubben som ofta hamnade på platser bakom storklubbarna. Enda och sista gången de tog hem seriemästerskapet efter kriget var säsongen 1963/1964.

Gradvis började det dala neråt för laget som gick ner i serie B och sedan serie C. Efter några få försök att nå framgång gick de sedermera i konkurs år 1993. Laget ombildades då till FC Bologna 1909 och gick direkt upp i Serie A.

Torino FC

Klubben som kallas för Il Football Club Torino grundades år 1906 av avhoppare från Juventus. De leddes av en schweizare vid namn Alfredo Dick. Avhopparna anslöt sig till FC Torinese, det var ett lag som ett par år tidigare hade slagit sig samman med laget Internazionale Torinosom som grundades redan år 1891.

Torino FC är en fotbollsklubb från staden Turin i Italien. År 2005 bytte klubben till sitt nuvarande namn från Torino Calcio 1906. Orsaken till detta var att originalklubben som bildades år 1906 gick i konkurs. Torino FC räknas som ett av de mest traditionsrika fotbollsklubbarna i Italien.

Spelformat

Spelformatet i Serie A har varierat kraftigt genom åren. Tidigare har det vanligtvis varit 16-18 lag som spelat i serien. För närvarande är det 20 lag som slåss om mästartiteln.

Varje säsong pågår från augusti till och med maj, nästkommande år. Varje deltagarlag i Serie A spelar två matcher var mot varje motståndarlag. En hemmamatch och en bortamatch, alltså blir det totalt 38 matcher för varje lag under en och samma säsong. Första halvan av säsongen kallas på italienska för Andata. Under denna halva spelar varje lag en gång mot vardera motståndare, alltså 19 matcher. Andra halvan av säsongen kallas för Ritorno. Under denna halva spelar lagen i exakt samma ordning, med enda skillnad att de byter arena. Sedan säsongen 1994/1995 ser poängsystemet lite annorlunda ut, jämfört med hur det såg ut tidigare.

Efter säsongen 1994/1995 får det lag som vinner en match 3 poäng. Om det blir oavgjort efter en match tilldelas vardera lag ett poäng och vid förlust tilldelas inga poäng till förlorarlaget. Skillnaden mot tidigare är att vinnarna tilldelades två poäng.

Lagen rangordnas sedan utefter hur många poäng de har, följt av målskillnad och antal gjorda mål. Det lag med mest poäng ligger givetvis högst upp i tabellen och de med minst antal poäng ligger då längst ner.

Italien är en av tre länder i Europa som är högst rankade inom fotboll. Därav är de fyra bästa lagen inom Serie A kvalificerade till UEFA Champions League. De tre bästa lagen är direktkvalificerade, medan det fjärde laget får kvala in i gruppspelet. Det femte och sjätte laget i Serie A är kvalificerade till UEFA Europa League. En tredje plats till UEFA Europa League är reserverad för vinnaren av Coppa Italia. De tre lag som är lägst placerade i Serie A åker direkt ner till Serie B.

Stora stjärnor

Italien och deras Serie A kan vara stolta över sina spelare. Både historiska spelare och nuvarande fotbollshjältar. Här nedan listas några av de största spelarna genom tiderna.

Silvio Piola

Denna stjärna och odödliga ikon inom fotboll föddes den 29 september år 1913. Han spelade som anfallare och blev världsmästare vid VM 1938. Silvio Piola dog den 4 oktober 1996, 83 år gammal.

Piola är Serie A:s främste målskytt genom tiderna och hans namn kommer därmed leva kvar länge. Under sin karriär i Serie A, som varade i 24 år (1930-1954), gjorde han otroliga 274 mål. Totalt spelade denna fotbollsguru hela 536 matcher. Bland klubbar som kan stoltsera med hans deltagande kan nämnas Pro Vercelli, SS Lazio, Juventus och Torino Calcio.

Gunnar Nordahl

En av våra svenska stoltheter i Serie A, Gunnar Nordahl föddes den 19 oktober år 1921 i Hörnefors, Sverige. Han räknas som en av tidernas bästa och mest legendariska fotbollsspelare. Gunnar Nordahl dog den 15 september år 1995 i Alghero, Sardinien, då 74 år gammal.

Under sin otroliga proffskarriär i Serie A åren mellan 1949 och 1958 spelade han i AC Milan och i AS Roma. I AS Roma vann Nordahl skytteligan 5 gånger. Detta var ett rekord i Serie A, och medförde att Nordahl blev oerhört populär i Italien. Förutom detta satte han även ett annat rekord. Att göra flest antal mål under en och samma säsong, hela 35 stycken. Detta rekord är än idag inte slaget.

Giusepppe Meazza

Giusepppe Meazza föddes år 1910 i Italien och räknas även han som en legendarisk fotbollsspelare. Han spelade som anfallare och lyckades bli dubbel världsmästare innan han dog år 1979, då 69 år gammal.

Meazza räknas än idag som en av de bästa inom italiensk fotboll genom tiderna. Han hade sin absoluta storhetstid under 1930-talet i klubben Inter som han spelade 349 matcher med. Under dessa matcher lyckades han göra 243 mål. Tack vare detta enorma antal mål lyckades Inter vinna Serie A 3 gånger. Meazza hade en storslagen och fantastisk bollteknik kombinerat med en enorm målmedvetenhet. Han kommer på tredje plats i antal gjorda mål i Serie A efter Silvio Piola och Gunnar Nordahl.

Tidigare vinnare

Under de senaste 20 åren är det i stort sett samma, återkommande lag som vinner mästerskapstiteln år efter år. Här följer lite kort information om några av de största och bästa lagen inom italiensk fotboll.

FC Internazionale

FC Internazionale Milano, även kallat Inter, eller i folkmun Nerazzurri (De svart-blåa) är en mycket framgångsrik fotbollsklubb från Milano i Italien.

Laget är, rent historiskt sett ett av Italiens största och mest framgångsrika fotbollsklubbar. De har vunnit många mästerskapstitlar i hemlandet och ligger i princip jämnt med ärkerivalerna och grannarna Milan, som de för övrigt delar hemmaarena med (Stadio Giuseppe Meazza). Rent internationellt ligger dock Milan före Inter. Inter och ärkerivalerna Milan spelar mycket tuffa och prestigefyllda derbyn. Deras derbyn brukar kallas för Derby della Madonnina.

AC Milan

Detta lag, Associazione Calcio Milan, mer känd som AC Milan, är en stor och mycket skicklig italiensk fotbollsklubb och kommer från staden Milano i norra Italien.

AC Milan är den näst mest framgångsrika klubben i Serie A med sina otroliga 17 ligatitlar, 16 andraplaceringar och 13 tredjeplatser. Laget har i princip sedan starten legat i första ligan. Enda undantaget är två säsonger i början av 1980-talet då de låg i Serie B. Det finns bara ett lag som kan stoltsera med större framgång i Serie A än Milan och det är laget Juventus FC.

Tittar man däremot utanför Italien finns det inget lag som vunnit mer internationella titlar än AC Milan. Sammanlagt har de vunnit 18 internationella mästerskapstitlar, tvåa på den listan är laget Boca Juniors med 17 titlar. AC Milan har lyckats vinna UEFA Champions League hela 7 gånger. Det finns bara ett enda lag som vunnit den titeln fler gånger, det är La Liga laget Real Madrid med sina 9 UEFA Champions League titlar.

Juventus FC

Laget Juventus FC är en fotbollsklubb från staden Turin i norra Italien. Klubbens smeknamn är Juve, som på italienska betyder, ungdom. Ett annat känt smeknamn bland Juventus hängivna fans är, Bianconeri.

Juventus leds sedan 18 maj 2009 av den före detta mittbacken Ciro Ferrara. Laget spelar sina hemmamatcher på stadion Olimpico i hemstaden Turin.

Lite kuriosa om Juventus FC är att laget numera drivs som ett företag listat på Milanobörsen. När de sålde spelaren Zinedine Zidane till Real Madrid CF i Spanien räknades det som historiens dyraste spelarförsäljning. Real Madrid fick betala 725 miljoner kronor för denna legendariska spelare.