Jämför odds - Europa League

Uefa Europa League, tidigare kallad Uefacupen, är den näst största fotbollsturneringen för klubblag i Europa. Turneringen betår av 48 lag. Europa League är det enda turneringen där vinnaren inte får en plats till nästa års turnering.

UEFA Europa League

Turneringen spelades för första gången redan 1955 under namnet "Mässcupen" (Inter-Cities Fairs Cup). Då var det nödvändigtvis inte klubblag som deltog. Istället skulle städer som arrangerade mässor delta med lag i turneringen. Till en början spelades varje upplaga över tre år detta för att tajma den med olika städers affärer och så vidare. Främst var det till en början lag från städerna Barcelona, Basel, Birmingham, Köpenhamn, Frankfurt, Lausanne, Leipzig, London, Milano och Zagreb som var en del av turneringen. Turneringen växte snabbt och det blev större än så. I mitten av 1960-talet ritades turneringskartan om i det här fallet. Då var de ihop plockade lagen ett minne blott. Istället skulle klubblag som placerade sig på andra till fjärde plats i sin inhemska liga få delta i turneringen. Dock skulle endast ett lag per stad få delta. Turneringen fortsatte att växa, fick bättre rykte och anseende. Under just 60-talet dominerade sydeuropeiska lag turneringen. De spanska klubbarna Barcelona och Valencia tog tre respektive två titlar under de första åren. Dock skulle en engelsk klubb kliva in i handlingen på allvar och Leeds blev mästare 1968. Vilket inledde något av en dominans med sex raka mästarklubbar från Storbritannien och England. En dominans som följde med in i turneringens nya skepnad.

Till upplagan för säsongen 1971/72 så tog det europeiska fotbollsförbundet, UEFA, över turneringen. Detta istället för att baseras på marknader, mässor och handel genom Europa. Därav det nya namnet ”UEFA Cupen”. Något som dock fortfarande fanns kvar var regeln om max ett lag per stad i turneringen. Den slopades dock 1975 efter att Merseyside klubben Everton slutat fyra i det engelska ligaspelet. Klubben nekades till en början deltagande eftersom att rivalen Liverpool kvalificerat sig genom sin andraplacering. Dock överklagade Everton beslutet och fick rätt. Samtidigt så slopades även regeln. Till en början så fortsatte även den engelska dominansen med dubbla mästarlag från landet i inledningen av UEFA Cupen.

UEFA Cupen

Det var alltså namnet på den europeiska klubblagsturneringen efter när den hamnat hos UEFA. Inga restriktioner baserat på annat än ligaplacering och prestationer efter 1976 alltså. Mästarlagen kom främst till en början från de länder och ligor som är störst idag. Under de första tio upplagorna hade vi fyra mästarlag från England, tre från Tyskland, tre från Nederländerna och så en Italiensk mästare när Juventus tog hem titeln till Turin i slutet av säsongen 1976/77. ”Den gamla damen” fick bli utbrytaren i den nordeuropeiska dominansen.

Fortsättningsvis skulle en Spansk, men främst de Italienska, klubbarna sätta avtryck. I början av 80-talet blev ”Los Blancos”, Real Madrid, UEFA Cup-mästare två gånger i rad. Detta som första klubb med bedriften att försvara den europeiska titeln. Därefter skulle den totala Italienska dominansen ta plats. Mästare säsongen 88/89 blev Napoli med bland annat Diego Maradona i laget. Det var starten på dominansen. Under de tio kommande säsongen, utöver denna, skulle sju av de UEFA Cup-vinnande lagen komma från just södra Europa och Italien. Åtta Italienska mästare på elva säsonger. Men det skulle komma en brytpunkt. Vi kan kalla den millennieskiftet. Det var dags för ett annat land att få sitt första mästarlag i turneringen. År 2000 stod det Turkiska storlaget Galatasaray från Istanbul som mästare. Inför den här upplagan av turneringen gavs bland annat utslagna Champions League-lag möjligheten till kval eller spel i UEFA Cupen, detta efter att Cupvinnarcupen stöpts om i nytt format och blivit Champions League. Fram till säsongen 04/05 spelades turneringen utan gruppspel, istället hade det varit kvalrunda efter kvalrunda och sedan ett slutspelsträd. Det nya formatet innebar att turneringen spelades med ett gruppspel innan ett slutspel fram till final. Till en början delades de 40 lagen in i grupper med fem lag i varje. Detta med tre slutspelskvalificerade lag i slutändan. Detta renderade i slutspel från 32:a-delsfinal, vidare till åttondel-, kvartsfinal och så vidare. Året var alltså 2005. En ny mästare skulle koras och det blev den första från Ryssland. CSKA Moskva slogs ur Champions League, och kom in i UEFA Cupens slutspel. Till slut stod man som mästare efter finalseger mot Portugisiska Sporting. Den ryska triumfen följdes av dubbla titlar till spanska Sevilla innan pokalen återvände till Ryssland och Zenit St. Petersburg. Följande år fick grannarna Ukraina sina första Europeiska mästare, Shaktar Donetsk 2009. Detta blev den sista UEFA Cup-mästaren. Inför säsongen 2009/2010 bytte turneringen skepnad, igen.

UEFA Europa League

Utvecklingen går framåt, UEFA och turneringen ville hänga på. UEFA Europa League blev svaret på utvecklingen. Gruppspelet expanderades med plats för 40 lag och då fyra lag i varje grupp. Gruppspelet spelas med sex matcher, hemma- respektive bortamöten och två lag till slutspel i varje grupp. Detta tillsammans med utslagna Champions League-lag. Sedan Europa League-formatet infördes inför säsongen 09/10 så har åtta turneringar avgjorts. Första mästare blev Atlético Madrid, följt av Portugisiska Porto med spelare som Falcao och Hulk i laget. Sedan, 2012, blev ”Atléti” mästare för andra gången på tre år. Under de senaste fem upplagorna har vi fått två mästare från engelska Premier League och så tog La Liga-laget Sevilla hela tre raka titlar 2014, 2015 och 2016. Detta som första lag med tre raka turneringsvinster. Tidigare hade Real Madrid två raka. Mästare 2017 var Manchester United men en svensk i laget. Zlatan Ibrahimovic tog i maj med sig sina lagkamrater till Solna och Friends Arena. Där fick han lyfta sin första europeiska pokal efter finalseger mot Ajax.

Så spelas UEFA Europa League

Lagen som kvalificerar sig för turneringen kommer från UEFA:s medlemsländer. Antalet platser per lands högstaliga baseras på prestationer ländernas lands- och klubblag under de senaste åren. Detta resulterar i en koefficentpoäng. Det ger alltså olika länder olika många platser i de europeiska turneringarna. Det varierar även när de kliver in i kvalen eller om de kliver rakt in i gruppspelet. Innan gruppspelet ska tre vanliga kvalrundor spelas och en playoffrunda. Sedan 2000 får även de deltagande ländernas respektive inhemsiak cupvinnare en kvalplats. Lägg därtill lag som slagits ur den sista kvalrundan till Champions League. Ävende åtta bästa grupptreorna får sedermera en plats i UEFA Europa League. Inför upplagan 2017/18 så hade Sverige tre lag med i kvalet till Europa League. Dessa var AIK, IFK Norrköping och Östersunds FK.

Svenska framgångar

De flesta av oss, ung som gammal, vet nog att även Sverige varit lyckosamma i tidigare UEFA Cupen. Detta under IFK Göteborgs storhetsdagar på 1980-talet. Tränaren Sven-Göran Eriksson förde sitt lag till final efter att ha slagit ut lag som Valencia och Kaiserslauten. I finalen väntade det tyska storlaget Hamburg SV. Väl där blev det finalseger i dubbelmötena med totalt 4–0 och IFK Göteborg vann UEFA Cupen 1982. Detta med spelare som Glenn Hysén, Glenn Strömberg och skytteligavinnande Torbjörn Nilsson i laget. Svenskarna från västkusten skulle återupprepa bedriften även 1987. Då slog man skotska Dundee United med totalt 2–1 i finalen. På vägen dit slogs bland annat italienska Inter ut i kvartsfinal. På senare år har de svenska framgångarna i turneringen lyst lite med sin frånvaro.

På näthinnan finns dock fortfarande en svensk kvalificering från 2012. Då var det AIK som kvalificerade sig till turneringens gruppspel. I första kvalomgången slog man ut isländska FH Hafnafjördur och i den andra var det Lech Poznan som fick se sig besegrade. I playoff väntade sedan ryska storlaget CSKA Moskva. En smått omöjlig motståndare på förhand. Framförallt sedan svenskarna hamnat i underläge med 0–1 efter den första matchen. Det krävdes sedan en hjälteinsats i Moskva. Efter mål av Kwame Amponsah Karikari krävdes ytterligare ett mål för att slippa förlängning i Moskva. Då avgjorde Martin Lorentzon för Solnalaget i slutsekunderna efter en heroisk insats, bland annat från Ivan Turina i mål. Den totala segern med 2–1 gav laget en plats i UEFA Europa League för säsongen 2012/13. I gruppspelet väntade sedan tufft motstånd i form av PSV Eindhoven, Napoli samt Dnipro Dnipropetrovsk. Tyvärr blev det inget svenskt avancemang den gången och vi väntar fortsatt på nästa deltagare i turneringen.