Jämför odds - Champions League

Champions League - Europacupen för mästarlag, startade säsongen -55/56 och består av gruppspel och slutspel. Det är den mest pristigefyllda turneringen att vinna som klubblag!

Om Champions League

UEFA Champions League brukar ibland kallas för ”världens finaste turnering för klubblag”. Med all rätt, om man betänker det faktum att det de facto inte är allom givet att ens spela i denna liga. Hittills har inget svenskt lag lyckats ta sig hela vägen igenom turneringen och vinna det som sedan 1992 kallas för UEFA Champions League. 1979, när turneringen fortfarande hette Europacupen för mästarlag, var Malmö FF i final men föll då mot Nottingham Forest med minsta möjliga målskillnad, 0-1. Trösten för malmölaget var att man det året fick motta Svenska Dagbladets bragdmedalj för sina insatser i turneringen. Svenska lag har av hävd alltid haft svårt med det europeiska motståndet. Säsongen 2009/2010 var det Kalmar, i egenskap av svenska mästare, som fick representera de blågula färgerna i Champions League. Kalmar gick in i den andra kvalomgången där man dessvärre föll mot ungerska Debrecen med ytterst liten marginal.

Men detta trista faktum gäller bara herrfotbollen. En intressant sak med säsongen 2009/2010 är att det denna säsong är premiär för damfotbollen att ta steget in i fotbollens finrum. UEFA Womens Champions League är därmed ett faktum. Denna turnering ersätter den tidigare som hette UEFA Womens Cup. I den nya turneringen får de främsta nationerna två deltagare vardera i turneringen. För svensk del handlar det om att Umeå får sällskap av Linköping.

Linköping gick in direkt i den inledande kvalomgången där man stod som värd för kvalgrupp 5 . Dessvärre blev det respass för östgötarna i åttondelsfinalerna mot regerande mästarinnorna i tyska storklubben Duisburg. Umeå-tjejernas entré kom i de därpå följande sextondelsfinalerna. I skrivande stund är västerbottningarna vidare och därmed klara för vårens spännande kvartsfinalspel. Den 10 mars väntar Montpellier i en match som för Umeås del avgörs på hemmaplan. En vecka senare är det fransyskorna som har fördelen av hemmaplan i returmötet mot Umeå.

För svensk del kan det vara intressant att notera att just Umeå har haft stora framgångar i det tidigare UEFA Womens Cup. Totalt fem gånger har tjejerna från Västerbotten varit i final, och två av dessa finaler har man vunnit – två år i rad dessutom. 2003 och 2004 stod Umeå som segrare av damfotbollens europacup. Därmed placerar sig laget på en hedrande andraplats i turneringens historia, endast distanserade av tyska Frankfurt som innehar tre segrar.

Damernas finalspel har även det ändrats inför den nya säsongen. Tidigare spelades den i två matcher, hemma respektive borta, men från och med denna säsong ska den avgöras i en enda match som spelas två dagar före herrfinalen.

Historia

UEFA Champions League är på många sätt den europeiska fotbollens svar på den nordamerikanska hockeyligan NHL. Det finns nämligen inte många andra fotbollsligor som kan mäta sig i rang och status med Champions League, där enbart de bästa klubblagen från de högsta divisionerna får delta. Turneringen arrangeras årligen av UEFA.

Champions League startade säsongen 1955/1956 som ”Europacupen för mästarlag”. Redan då var tanken att detta skulle bli en fotbollsturnering där enbart de absolut bästa lagen skulle få vara med och spela. Säsongen 1992/1993 stöptes hela konceptet om och UEFA Champions League var ett faktum.

Formatet för Champions League har förändrats ett flertal gånger genom åren och består numera av gruppspel och slutspel. I slutspelet möts lagen både på på hemmaplan och borta medan den stora finalen avgörs i en enda match på en neutral arena.

I början var turneringen enbart öppen för de allra bästa lagen. Säsongen 1997/1998 skedde dock en förändring och turneringen öppnades upp för andra-, tredje- och fjärdeplacerade lag från de största och högsta divisionerna varje säsong baserade på ett rankingsystem för varje respektive lands toppdivision. Segrare i mindre högstadivisioner, som Allsvenskan i Sverige, måste ofta kvalspela för att kunna ta sig till gruppspelet.

Den så kallade ”Europacupen för mästarlag” lanserades en månad efter UEFA:s första kongress, som hölls i Wien den 2 mars 1955. Många av de närvarande delegaterna var från början mer intresserade av att etablera en nationell lagtävling. Den franska sporttidningen L'Equipe med sin dåvarande redaktör Gabriel Hanot kämpade dock frenetiskt för att starta en klubbtävling inom Europa. Hanot och hans kollega Jacques Ferran formulerade gemensamt ett utkast till en mindre turnering. Detta var fröet till vad som senare skulle komma att utvecklas till det vi idag kallar för UEFA Champions League. Enligt Hanots och Ferrans utkast kallades turneringen för Sporting Record. Den 2 och 3 april 1955 hölls konstituerande möten i Wien där representanter för 16 europeiska storklubbar var inbjudna att delta. De regler som Hanot och Ferran hade jobbat fram antogs enhälligt.

I inledningen av varje match, innan avspark, spelas UEFA Champions Leaguesspecialkomponerade hymn. Hymnen är skriven 1992 av Tony Britten på uppdrag av UEFA och lyder i översättning:

Spelformat

Spelformatet för UEFA Champions League börjar med totalt 76 lag från hela Europa och består av flera stadier och spelgrupper innan det slutligen bara finns två lag kvar som möts i en hejdundrande final.

Det har alltid ansetts vara en ära att få spela i Champions League och därför är intresset hos fotbollsklubbarna i Europa stort när det gäller denna turnering, som av många anses vara den finaste turneringen i världen.

Champions League inleds alltid med kvalspelet. Det handlar om tre kvalificeringsomgångar och därefter om play off-spel med de återstående lagen från kvalomgångarna. Klubbarna spelar två matcher mot varandra, hemma och borta, och det lag som har den bästa målskillnaden går därefter vidare till nästa omgång. I händelse av att två lag skulle stanna på exakt samma antal gjorda mål så avgörs det på målskillnaden sett till de spelade bortamatcherna.

De 10 lag som går vidare från play off-spelet förenas med ytterligare 22 lag som redan per automatik har gått vidare i gruppspelet. Klubbarna delas in i åtta grupper om fyra lag vardera där ettan och tvåan från varje grupp går vidare till spel i den så kallade knock out-rundan.

I knock out-spelet är det samma regler som gäller: Alla möter varandra två gånger, hemma och borta, och bäst målskillnad går vidare till nästa omgång. Här handlar det sannerligen om skarpt läge; sextondelsfinaler, åttondelsfinaler, kvartsfinaler och semifinaler.

När krutröken slutligen har skingrats och semifinalerna är färdigspelade är det bara de två återstående lagen som äntligen ska göra upp om titeln i den stora finalen i UEFA Champions League. I och med de ändringar i spelsystemet som UEFA gjorde 2008 så spelas numera även damernas final på samma sätt som herrarnas. Här handlar det alltså inte längre om hemma- och bortamatcher. Finalen avgörs nämligen i en enda singelmatch som spelas på en för båda lagen neutral arena. Damernas final spelas två dagar innan herrarnas.

Med tanke på att finalen i UEFA Champions League är och alltid har varit en stor folkfest, så måste arenan där finalen går av stapeln vara tillräckligt stor för att kunna svara upp mot det enormt starka publiktrycket och intresset för matchen. Old Trafford i Manchester, San Siro i Milano och Camp Nou i Barcelona är exempel på jättearenor som varit värd för tidigare finalmatcher. 2010 är det bestämt att Santiago Bernabéu Arena i Madrid ska vara finalarena och man har redan bokat in Wembley Arena i London för finalen 2011.

Stora stjärnor

Eftersom UEFA Champions League är en turnering för enbart de största och bästa lagen i Europa så har det helt naturligt blivit så att flera av de allra största stjärnorna inom fotbollen har blivit profiler i ligan. Här följer en kortare presentation av några av de största spelarna.

David Beckham har som spelare för Manchester United varit med och inte bara spelat i UEFA Champions League utan även vunnit hela turneringen, vilket skedde 1999. Beckham debuterade i Manchester Uniteds A-lag som blott 17-årig yngling 1992 och blev två år senare spelare i Premier League. Beckham tillhör även det engelska landslaget där han även varit lagkapten. Som kuriosa kan det nämnas att han är en av enbart fem spelare som har spelat 100 eller fler landskamper för England. Idag spelar Beckham i Los Angeles Galaxy. Han är fortfarande otroligt populär på de brittiska öarna där han nästan har ikonstatus.

Ronaldo är en av de allra mest färgstarka och populära fotbollsspelare som någonsin har deltagit i Champions League-sammanhang. Som spelare för Barcelona, Inter, Real Madrid och Milan har han deltagit i ett flertal olika omgångar av turneringen. Dock har han inte fått vinna ligan med något av de lag han har spelat för. Ronaldo har vid ett flertal tillfällen blivit utsedd till världens bästa spelare. Hans spelstil är delvis färgad av så kallad street football med diverse avancerade överstegsfinter. Många av dagens fotbollsstjärnor har öppet erkänt att Ronaldo är en stor förebild för dem. Ronaldo har efter åren i Europa återvänt till sitt hemland Brasilien och spelar i skrivande stund för Corinthians där han gör stor succé som anfallare.

Fransmannen Zinedine Zidane ingick tillsammans med bland andra Roberto Carlos och Luis Figo i det superlag, kallat Los Galacticos, som Real Madrid vann Champions League med 2002. I finalmatchen, där man mötte Bayer Leverkusen, drog Zidane till med ett kanonskott på volley och avgjorde därmed matchen. Detta mål anses av många fotbollsexperter vara det absolut snyggaste någonsin. Efter VM i fotboll 2006 valde Zidane att avsluta sin karriär som professionell fotbollsspelare. Idag arbetar han som tjänsteman på Real Madrids kansli.

Bland de svenska spelarna som har varit med och vunnit UEFA Champions League kan man nämna Henrik Larsson. ”Henke”, som han kallas, var med i det lag som Barcelona vann Champions League med 2006. I finalen vann Barca med 2-1 över Arsenal och Larsson passade fram till båda målen. I november 2009 tog Henrik Larsson över tränarrollen i Landskrona BOIS.

Tidigare vinnare

Genom UEFA Champions Leagues långa historia har ett antal fotbollsklubbar fått lyfta segerbucklan och stå som vinnare. Det handlar om klassiska klubbar i Europa. Hittills har inget svenskt lag lyckats vinna turneringen. Malmö FF är det lag i Sverige som har varit närmast. 1979 blev man tvåa då Nottingham Forest vann hela turneringen.

Real Madrid prenumererade på förstaplatsen under turneringens fem första år. Från starten 1956 till och med 1960 var det spanska laget ohotade mästare och lyckades med det som inget annat lag har klarat av därefter, nämligen att vinna turneringen, som då hette Europacupen för mästarlag, fem år i rad. Real Madrid kan för övrigt ståta med att ha vunnit hela nio gånger, fler vinster än något annat lag.

Holländska Ajax har vunnit fyra gånger totalt, varav tre år i rad 1971-1973. Därefter tog Bayern Munchen över stafettpinnen och upprepade Ajax bedrift genom att ta hem segern de följande tre åren, 1974-1976. Precis som Ajax har Bayern Munchen också lyckats knipa en förstaplats till, 2001, genom att på San Siro i Milano besegra Valencia med 5-4 på straffar.

AC Milan, som har San Siro som sin hemmaarena, tillhör också de lag som har vunnit UEFA Champions League ett antal gånger. För Milans del handlar det om totalt sju segrar genom åren. Det är bara den spanska ärkerivalen Real Madrid som med sina nio segrar är snäppet vassare än Milan. Senaste gången Milan tog emot folkets jubel som vinnare av UEFA Champions League var 2007 då man besegrade Liverpool med 2-1 på Spyridon Louis i Aten. Filippo Inzaghi gjorde båda målen.

Den spanska klubben FC Barcelona har vunnit tre gånger, lika många gånger som engelska Manchester United FC. Inter och Benfica tillhör lagen som har vunnit Champions League två gånger.

Semifinalerna och självklart även finalerna i UEFA Champions League är riktiga publikmagneter och brukar vara veritabla folkfester med hög stämning på läktarna. Av den anledningen brukar dessa matcher spelas på stora arenor som rymmer extremt många åskådare. Publikrekordet, som fortfarande är ohotat, är från 1970 då the Battle of Britain utkämpades mellan Celtic och Leeds. Returmatchen mellan dessa brittiska giganter i semifinalen drog inte mindre än 136 505 personer till Celtics hemmaarena. Celtic vann med 3-1 och gick till final som det året gick av stapeln på San Siro i Milano, där man fick stryk med 2-1 av Feyenoord. För svensk del kan det nämnas att en viss Ove Kindvall avgjorde den finalen till Feyenoords fördel med tre minuter kvar av förlängningen.