Jämför odds - Eredivisie

Eredivisie är Hollands högsta fotbollsliga. Den är just nu rankad som den 13:e bästa ligan i Europa av UEFA. Ligan består av 18 lag.

Eredivisie

Eredivisie är namnet på den högsta fotbollsliga i Holland. Ligan startade redan på 1950 talet, närmare bestämt säsongen 1956/57 och har med andra ord dryga 60 år på nacken. I skrivande stund ingår 18 lag från hela Holland i Eredivisie. Kampen om bucklan och titeln som holländska mästare utkämpas i 34 omgångar där alla möter alla i hemma- och bortamatcher.

När säsongen är klar och vinnaren korad så flyttas det sämsta laget automatiskt ner till den lägre divisionen, som bär det inte så lite svåruttalade namnet (i vart fall för en svensk) Eerste Divisie samtidigt som lagen på plats 16 och 17 måste kvalspela för att få stanna kvar i den högsta serien.

En stormakt

Holland har under många år varit en riktig stormakt inom den internationella fotbollen som har fostrat stjärnspelare i stil med Johan Cruijff och Ruud van Nistelrooy samt Dennis Bergkamp. Ett flertal framstående svenska spelare har även tillbringat flera år i nederländska fotbollsklubbar med kontrakt med Eredivisie. Bland dessa kan nämnas Zlatan Ibrahimovic (spelat i AFC Ajax), Ralf Edström (spelat i PSV Eindhoven) och Alexander Gerndt (spelat i FC Utrecht). Under en följd av år spelade 16 svenskar i den nederländska ligan. Det var enbart Belgien och Holland som hade fler spelare i Eredivisie.

Export till Sverige

Serien har även exporterat en rad spelare till klubbarna i Allsvenskan. Här kan man till exempel nämna namn som Jos Hooiveld (spelat i AIK) och Melvin Platje (spelat i Kalmar FF).

Fotboll är en mycket populär sport i Holland och det är alltid packat med folk på läktarna när matcherna i den nederländska ligan går av stapeln. Det är även ett mycket högt tryck på läktarna när fansen hejar fram sina favoritlag. Det är med andra ord ingen överdrift att komma med påståendet att de holländska fotbollssupportrarna är bland de mest lojala i världen.