Jämför odds - Ligue 1

Ligue 1 är den franska fotbollsligans högsta division och startades året 1932. Det mest välkända och populära laget i ligan är i särklass PSG där vår alldeles egna Zlatan Ibrahimovic spelat och gjorde stora avtryck under sin tid i klubben.

Ligue 1

Ligue 1 Conforama är det officiella namnet på den franska fotbollsligans högsta division. I vardagligt tal blir det oftast Ligue 1. Den sparkade igång säsongen 1932/33. Fram till och med 2002 gick divisionen under namnet Division 1.

Det var alltså under mellankrigstiden som den franska Ligue 1 startade, vilket gör den till en av världens äldsta fotbollsligor. När andra världskriget var slut och Europa gick in i en period när de drabbade länderna skulle återuppbyggas igen återfick fotbollen den centrala betydelse som den haft tidigare. Sedan dess har antalet lag i Ligue 1 varierat mellan 18 och 20.

Spelsystemet

Serien spelas i 38 omgångar vilket betyder att alla lag möts vid två tillfällen, hemma och borta. De två bästa lagen får spela i Champions League. Trean får kvala in till denna serie i den tredje kvalrundan. Laget som hamnar på plats fyra får spela i Europa League. De tre lag som hamnar längst ner i serien åker ut och hamnar i Ligue 2. Dessa tre lag blir ersatta av de tre bästa lagen i Ligue 2.

Franska Ligue 1 innefattar riktigt stora och kända klubbar i stil med Paris Saint Germain, Girondins de Bordeaux, Olympique Lyonnais och Lille. Ligan har även fostrat fram en rad mycket framträdande och kända spelare såsom Zinedine Zidane, Michel Platini, Thierry Henry, Didier Deschamps och Jean-Pierre Papin.

Fotbollsresor

Det har blivit alltmer populärt bland svenska fotbollsfans att åka på fotbollsresor till Frankrike för att vara på plats under en eller flera matcher i Ligue 1. Det går snabbt och enkelt att flyga ner till Frankrike och en fotbollsresa dit ner kostar inte nämnvärt mycket vilket, i kombination med att flera svenskar spelar i Ligue 1, i hög grad har bidragit till det höga intresset för fransk fotboll i Sverige.

Dessutom har svenska tv-kanaler börjat sända matcher live från Ligue 1. Viasat Fotboll och TV4 Sport är ett par exempel på svenska tv-kanaler som har sänt fransk fotboll.