Jämför odds - Superligaen

Superligaen är danmarks högsta liga i seriesystemet. Ligan består av 14 lag och spelas höst/vår, till skillnad mot det svenska seriesystemet som spelas vår/höst. Superligaen består av först gruppspel sen slutspel.

Superligaen

Fotbollen lever och frodas i all högönsklig välmåga i Danmark. Det märks om inte annat när man tar sig en lite närmare titt på landets högsta fotbollsserie, Superligaen. I denna danska liga ingår 14 lag och upplägget ser ut på följande sätt.

Superligaen spelas under två perioder. Serien startar i juli och pågår fram till december när man gör ett uppehåll och sedan fortsätter spelet i februari för att därefter avslutas i mars. I likhet med de allra flesta fotbollsligor i världen är serien upplagd så att alla lag möter varandra två gånger, hemma och borta.

När grundspelet är färdigspelat gör de sex bästa lagen i serien upp i ett slutspel som spelas i april och maj. Detta slutspel består av tio matcher. Samtidigt får resterande åtta lag kämpa för att undvika nedflyttning till en lägre division.

Det lag som vinner Danmarks högsta fotbollsliga får den stora äran att spela i Champions League nästkommande säsong. Men lag två och tre behöver inte på något sätt hänga läpp över att inte ha vunnit Superligaen. De får nämligen spela i Europa League, något som även vinnande lag i Danska Cupen också får göra.

Historien om Superligaen

Superligaen startades 1991 och blev i och med detta Danmarks högsta fotbollsserie, istället för 1 Division som tidigare hade tronat på denna titel. Fram till säsongen 95/96 bestod den nya ligan av tio lag. Därefter utökades den till att omfatta tolv lag och sedan 2017 ingår 14 lag i Superligaen.

Fotboll är annars en idrott med lång historia i Danmark. Faktum är att landet härbärgerar en av världens absolut äldsta fotbollsligor, A-Raekken. Denna serie grundades redan 1889 och har varit en ren Köpenhamnsliga. Det är fortfarande så att klubbarna i den danska huvudstaden dominerar fotbollen i landet.

I avdelningen "Övrig kunskap" kan vi notera att det först 1977 blev tillåtet med professionella spelare i Danmark.